Care sunt principalele cauze ale aparitiei monturilor. Afectiunea poate fi tratata cu succes, insa doar chirurgical
Constatati aparitia monturilor? Pentru eliminarea altor diagnostice, se recomanda o examinare radiologica, dar si analize de sange.
Dupa un verdict corect, afectiunea poate fi tratata doar chirurgical, iar evolutia ei poate fi incetinita prin exercitii. Daca, din intamplare, mama sufera de aceasta deformare osoasa, sunt 50% sanse sa o mosteniti.
Piciorul nu mai arata normal si doare. Este din cauza pantofilor inadecvati sau poate fi vorba de o inflamatie?
Georgiana Tache, medic primar recuperare medicala: "Cauza inflamatorie poate sa fie de cauze sistemice, poliartrita reumatoida sau din cauza unei gute in care sarurile se depun in inflamatie si sau o inflamatie gutoasa."
Din acest motiv, medicul va recomanda o radiografie, dar si teste de sange. Exista o situatie care insa nu se vede pe o banala radiografie si care produce durere la nivelul talpii.
Georgiana Tache, medic primar recuperare medicala: "Obosind se produce o ischemie acuta, sangele nu mai poate sa faca fata si osul se crapa ca un perete. Nu e crapatura dintr-o margine in alta care sa fie vizulizata la radiografie, ci doar la un RMN, se numeste fractura de stres."
Frecvent insa specialistii dau drept cauza a durerii asa numitele monturi. Acestea pot fi acceptate, daca purtati pantofi extrem de largi. Unica solutie de tratament este operatia.
Marius Uscatu, medic primar chirigia piciorului: "Operatia nu e determinata doar de aspectul estetic, ci e vorba de reducerea suferintei, pentru ca, cel mai adesea, in afara de suferinta legata de conflictul dintre os si incalmainte, in talpa apare o suferinta legata de ineficienta degetului mare."
Este cauza durerii la mers. "Daca ma opererez, stopez boala sau aceasta va evolua in continuare?", se intreaba pacientii. Total justificat, deoarece nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei monturilor.
Marius Uscatu, medic primar chirigia piciorului: "Interventia chirigicala corect executata stopeaza procesul de evolutie catre agravare, din experinta mea pe cateva sute, mii de pacienti. Nu am nico pacienta care sa fi recidivat."
O pontentiala recidiva este legata de cresterea excesiva in greutate. De sporturi facute in forta, dar si de boala autoimuna numita artrita poli-reumatoida.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, analize, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
19-03-2015 08:55