Cum puteti proteja copiii de infectiile respiratorii recidivante. Motivul pentru care multi copii racesc mai des primavara

Ultima actualizare: 21-03-2015 07:05

Hemoloucograma, imunograma si electroforeza sunt primele analize care se impun in cazul unui copil care trece de la o infectie la alta.

Aceste teste de sange dau informatii suficiente pentru un diagnostic corect. Implicit, ajuta in procesul de reducere a infectiilor.

Carmen Stamate, medic primar pediatru: "Raceste foarte des, ce medicament sa ia ca sa ii cresc imunitatea? Nu exista un medicament minune!"

Atat sezonul rece, cat si inceputul primaverii sunt perioadele in care oricine este predispus la infectii respiratorii. Rino-virusul se face responsabil de jumatate dintre acestea. Studiile arata ca, la temperaturi mai scazute, organismul produce mai putine semnale antivirale.

Odata ce combateti un intrus, tot organismul isi pune la bataie resursele. Daca luati contact cu un alt tip de virus, de exemplu, incepe o noua lupta, de la zero. Evident, sistemul imunitar oboseste. Asa se explica astenia de primavara.

Totusi, infectiile respiratorii repetate, mai ales in prima perioada a vietii, la copii adica, trebuie judecate in context.

Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Daca este vorba de un sugar ca imi raceste mai des stiu ca intre virst de 2 si 6 luni imunitate lui incep sa scade, anticorpii pe care i-a primit de la mama se catabolizeaza, se distrug si in acest inteval de timp organismul incepe el singur sa sintetitze anticorpi."

Evitati pe cat posibil contactul sugarului de doua pana la sase luni cu alti oameni, in afara parintilor. Odata expus, cel mic poate dezvolta atat infectii respiratorii, cat si boli ale aparatului digestiv.

Dupa trei ani, cand cei mai multi copii intra in colectivitate, incepe sirul interminabil al infectiilor respiratorii. Daca acestea se repeta des, invetigatiile pornesc de la trei analize: hemoleucograma, imunograma si electroforeza.

Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Trebuie sa te gandesti daca e vorba de un deficit imunitar. Daca e vorba de un deficit imunitar congenital, exista un teatament special."

Medicul trebuie sa excluda deficientele imune si malformatiile congenitale. Dar si o alta situatie care nu are de-a face cu imunitatea.

Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "De exemplu, este o boala care se numeste dischinezia ciliara care se manifesta cu infectii respiratorii, dar e in legatura cu cilii aparatului respirator, nu e in legatura cu imunitatea, dar poate sa imi dea manifestari la fel."

Pe scurt, infectiile repiratorii pot sugera alte boli care nu au legatura cu virusii. Iar acestea trebuie depistate cat mai din timp. Ca regula generala, mucoasa repiratorie trebuie sa fie in stare perfecta, nu uscata. Odata uscata, se fisureaza, iar virusurile patrund direct in sange.

Brandusa Petrutescu, medic specialist alergolog: "De aceea, e bine sa consumam multe lichide si in sezonul rece, si in sezonul cald, pentru a hidrata aceasta mucoasa din interior."

Asa ca apa bauta in cantitati mari este un mijoc prin care va aparati de infectii respiratorii. Totusi, hidratarea corecta se petrece doar in contextul unei alimentatii diversificate. Hrana este cea care le permite celulelor sa se hidrateze optim.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO