Testul de glicemie, esential in depistarea la timp a diabetului. Care sunt simptomele premergatoare
Monitorizati regulat modul cum functioneaza organismul. Glicemia este un test esential care trebuie facut regulat.
Poate indica inclusiv stari premergatoare diabetului, care se pot controla doar prin dieta.
Palpitatii, ameteli si tremuraturi ale membrelor inferioare. Iata cateva semne posibile ale diabetului.
Nu le neglijati niciodata. Daca aceste simptome persista, faceti teste de sange.
Cel mai bun sfat al oricarui medic? Obtineti regulat date despre modul de functionare al propriului organism. Analizele uzuale de sange va furnizeaza astfel de informatii.
Printre acestea, glicemia. Valorile premergatoare diabetului sunt intre 110 si 126.
"Prediabetul implica atat o scadere a secretie cantitatii de insulina din pancreas, cat si o rezistanta a tesuturilor la insulina. Si atunci actionam in doua directii", a spus doctorul Antonela Burlacu.
In primul rand, medicul va ajuta sa conservati capacitatea pancreasului de a produce insulina. Realizati acest lucru prin corectarea dietei.
Specialistii va recomanda sa mancati cereale integrale, fructe si legume crude, integrale. Si sa renuntati complet la zahar, faina alba si orez alb.
"A doua tinta este rezistenta la insulina din periferie, iar aceasta inseamna scadere in greutate. Prin scadere in greutate, rezistenta la insulina se imbunatateste", a explicat Burlacu.
In aceasta etapa, nu se iau medicamente.
"Am pacienti, acum din practica vorbesc, care au respectat, au slabit si nu au ajuns la glicemie peste 126", a mai spus medicul.
Daca glicemie nu se normalizeaza prin dieta, apare diabetul.
Vorbim despre o boala ascunsa.
"Un semnal de alarma ar fi ca bem apa multa si urinam des , deci o persoana care nu merge noaptea la baie si acum merge de 2-3 ori este o problema si mergem sa facem si o glicemie", a spus doctorul Catinel Macovei.
Daca insa nu va faceti analizele uzuale frecvent, boala se depisteaza tardiv. Iar aceasta evolueaza. Pot aparea furnicaturi la nivelul degetelor, in special noaptea, ameteli sau tulburari de vedere.
"Pot sugera o glicemie foarte mare, deja care sa dea tulburari de vedere prin modificarea glicemiei din lichidele intraoculare", a mai spus Macovei.
In Romania, peste un million de oameni sufera de diabet.
Nu se cunosc insa date despre cei care se afla in starea premergatoare acestei boli cronice.
Sursa: Pro TV
Etichete: simptome, boala, diabet, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
09-12-2013 07:44