Cancerul mamar, cel ovarian si cel de colon au uneori legatura. Investigatiile medicale obligatorii
Faceti regulat investigatii ale aparatului genital si la nivelul sanilor. Si nu ratati colonoscopia. Astfel, puteti depista in stadii incipiente cele mai frecvente tipuri de cancer. Uneori, cancerul mamar, cel ovarian si cel de colon au legatura.
Un cancer de colon in familie impune colonoscopii regulate. Aceasta, la intervalele stabilite de medicul specialist.
Dar prezenta acestui tip de cancer presupune si verificari regulate ale aparatului genital si ale sanilor la femei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Faceti o colonoscopie de control in lipsa simptomelor. Iata recomandarea medicilor pentru persoanele tinere. Motivele sunt clare.
Prof. dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie: "In ultimii 23 de ani, adica sa zicem de la Revolutie incoace, s-a triplat numarul de cancere de colon in Romania, ceea ce ne duce si spre un ritm occidental de viata. Am fi preferat sa avem autostrazi ca in Occident si nu sa facem cancer de colon ca in Occident".
Dupa 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie. Nu ratati colonoscopiile regulate daca ati avut rude de gradul 1 diagnosticate cu aceasta boala. Descendenti trebuie sa faca o colonoscopie de control la maximum 5 ani, toata viata. Un cancer de colon prezent in familie poate fi legat si de alte maladii maligne.
Prof. dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica: "Antecedentele familiale de cancer mamar, cancer ovarian, dar si cancer digestiv, reprezinta o crestere a riscului de cancer ovarian".
Asadar, exista anumite sindroame genetice care fac sa existe o legatura intre cancerul mamar, cancerul ovarian si cel de colon. La aceste persoane testarea genetica ar trebui luata In calcul.
Dr. Cristian Bordea, medic primar chirigice oncologica: "Testarea genetica a genelor brca 1 si brca 2 pentru cancerul mamar si ovarian este indicata persoanelor care au un istoric familial incarcat de cu cancer mamar, ovarian si colonic. Este binevenita si poate arata daca persoana respctiva mosteneste un risc genetic crecut".
Daca riscul e mare, se impun controale regulate ale aparatului genital, ale sanilor, dar si ale colonului. In unele cazuri se poate pune problema unei interventii chirurgicale in scopul de a nu dezvolta cancer. Este vorba de preventia activa a cancerului mamar si celui ovarian.
Prof. dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica: "Decizia unei astfel de interventii chirurgicale natural ca este foarte dificila, dar se ia numai daca riscul persoanei respective este mare sau daca apar modificari care trebuie tratate si cu risc mare".
Investigatiile regulate ale sanilor, aparatului genital si colonului trebuie bifate, indiferent de afectiunile din familie.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer mamar, colonoscopie, sani, cancer ovarian, cancer la colon, investigatii medicale, aparat genital,
Dată publicare:
28-11-2013 07:40