Ce cuprinde un control ginecologic complet si de ce este bine sa il faceti regulat
Faceti regulat un control ginecologic complet! Acesta cuprinde consultatia, ecografia transvaginala si testul Papanicolau. Sunt investigatii utile pentru a depista eventuale modificari ale ovarelor.
In Romania, se estimeaza ca, in fiecare an, 2000 de femei primesc diagnosticul de cancer ovarian.
"E o boala grava, pentru ca in Romania ca peste tot in lume boala se descopera tarziu, diagnosticul se pune intimaplator, de obicei in stadii avansate", a declarat Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
In fiecare an, faceti si o ecografie transvaginala. Aceasta alaturi de examenul ginecologic obisnuit si de Papanicolau. Aceasta deoarece cancerul ovarian nu da semne in stadii in care este tratabil.
"Factorii de risc pentu cancerul ovarian sunt reprezentati de varsta,de o menarha precoce, de un debut al mentruatiei la varsta tanara", spune Cristian Bordea, medic primar chirurgie oncologica.
Daca aveti multe kilograme in plus sau hipertensiune arteriala, nu ratati investigatiile ginecologice regulate. Cele doua probleme cresc de asemenea riscul de cancer ovarian.
Daca in familie aveti rude cu afectiuni maligne ale ovarului sau ale sanilor, mergeti regulat la ginecolog. In aceste cazuri se impun si markerii tumorali.
Daca in familie exista cazuri de cancer de san sau de ovare, trebuie consultat un oncolog in scop preventiv.
Controalele ginecologice complete se fac anual, fara sa aveti vreun simptom deranjant.