Vitamina D, vitala pentru copii in sezonul rece. Efectele benefice pe care le are substanta uleioasa

Ultimul update: Luni 23 Decembrie 2013 06:52
Data publicarii: Marti 12 Noiembrie 2013 09:35
Categorie: CSID

Administati copiilor, in sezonul rece, vitamina D. Nu este vorba doar despre sugari, ci si despre copii pana la 15 ani. Substanta uleioasa are rol benefic pentru sistemul imunitar.

Vitamina D nu se da doar sugarilor. Ea trebuie administrata copiilor pana la 15 ani, sustine noua recomandare mondiala.

Aceasta deoarece s-a observat ca doza zilnica de vitamina D atenueaza simptomele astmului, dar si riscul infectiilor respiratorii de sezon. Sa aflam cum se ia.

La 2 saptamani dupa nastere, incepe administrarea vitaminei D la toti bebelusii. Substanta uleioasa se ia zilnic, pana la 1 an si jumatate.

Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Este obligatorie pentru dezvoltarea scheletului si aparatului osteoarticular, se tine cont intotdeuna de fontanela".

Vitamina D se sintetizeaza si de catre organism, sub actiunea razelor ultraviolete. Dar copilul mic nu se expune direct la soare. Pielea acestuia e complet nepregatita pentru soare.

Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Perioada de sugar este o perioada de crestere rapida, cand cerintele pentru dezvoltarea schetului sunt mai mari si atunci deficietele au impact pe dezvoltarea sistemului osteo-articular".

Intreaga comunitate medicala recomanda administrarea vitaminei D pana la 15 ani. Se utilizeaza zilnic, intre noiembrie si aprilie, doua picaturi sau echivalentul a 800 de unitati de vitamina D.

Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Ea isi are rolul nu numai in metabolismul calciu –fosfor, ci are rol pe sistem imun, la nivelul cordului, la nivelul pancreasului".

Recomandarile ferme au survenit dupa o descoperire facuta la copiii care sufera de astm bronsic.

Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Studii facute in ultima vreme intr-o boala care e destul de frecventa, astm, au aratat ca acei copii care aveau o lipsa de vitamina D, faceau crize mai severe de astm bronsic".

Nu ratati administrarea acestei vitamine in sezonul rece, pana la 15 ani, si din simplul motiv ca poate reduce numarul racelilor.

Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Apropo de actiunea pe sistemul imunitar... Sigur ca da, putem sa reducem numarul acestor infectii respiratorii si prin administrarea de vitamin D".

Prin dieta, vitamina D se poate lua din produse de origine animala: unt, carne si oua.

Cum trebuie sa va ingrijiti pielea in sezonul rece. Sfaturi din partea dermatologilor
Cum trebuie sa va ingrijiti pielea in sezonul rece. Sfaturi din partea dermatologilor
Acnee
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi
Ce înseamnă pentru creier materiile multe, grele și puțin importante de la școală
Orice modificare privind sănătatea personală trebuie să vă trimită la medic
De ce trebuie să ne spălăm nasul cu bicarbonat
Metoda prin care ne putem păstra silueta și prelungi speranța de viață
iulia vantur
Iulia Vântur, la CSID, despre viața din India: ”Munca la știri m-a ajutat în muzică”