RETETE COZONAC. Cum preparam cozonacul care nu are nevoie de coacere

20-12-2014 10:57


CSID

Este dulcele care ne reprezinta in Europa, desi il prepara, in mod traditional, si bulgarii. La noi se numeste cozonac, la ei kozunak.

Faina, oua, lapte, unt, zahar si sare si miroase a copilarie. Facem o istorie culinara care incepe cu o maia bine plamadita, veche de 200 de ani.

Sunt tata si fiu si au decis sa ofere si altora traditie. Marian si Radu Niculescu cred ca au in brutaria lor o comoara. Maia veche. Din ea se plamadesc cozonacii, dar si toate felurile de paine si prajituri de casa.

Maiaua este mostenirea gastronomica ce poate fi perpetuata practic la nesfarsit. Aceasta felie de cozonac provine dintr-o maia veche de 200 de ani. Inlocuieste drojdia si orice agent de afinare. Mai putem faina, apa si facem aluatul. Aceasta metoda de preparare e descrisa chiar de Biblie.

In banetoane din lemn dospeste aluatul acoperit cu bumbac. A doua azi, adaugam putin zahar, lapte, oua, unt si sare si iata cozonacul.

Totul se coace in cuptor cu lemne. Prima regula de consum al dulcelui care ne reprezinta in Europa este nici inainte, nici in timpul mesei. Abia la trei ore dupa o masa consistenta poate fi consumat fara probleme pentru digestie ori silueta. Are proteine din lapte si oua, grasime din unt sau ulei ,dar si multe glucide. Si reprezinta un efort metabolic.

Ca sa va imaginati acest efort si motivul pentru care o felie de cozonac se consuma intre mese si nu dupa o friptura, intram in interiorul tubului digestiv. Vizulizam pancreasul. O parte din acest organ produce suc pancreatic, care participa la digestia proteinelor si grasimilor din hrana. Cozonacul le contine pe toate. Pancreasul mai are insa o functie endocrina. El secreta insulina, cel mai important hormon in metabolismul glucidelor, adica al zaharului. Glucoza din sange intra in celule, unde e folosita, cu ajutorul insulinei.

Revenim la cozonac. Asadar, aveti la pachet si proteine si grasimi si glucide si cel putin pancreasul va functiona la turatie maxima. Respectati-l!

Tinem echilibrul pentru cei care vor sa guste acest dulce, dar sa isi furnize simultan o portie generoasa de fibre.

"O reteta cu faina de ovaz, nuca, pentru ca bineinteles este vorba de cozonac traditional si vrem sa atingem acel gust, il indulcim cu smochine si curmale. Bineinteles ca aceasta varianta se face si cu faina de caju, dar e mai bogat caloric si, dupa masa de Craciun, oricum bogata, macar cozonacul sa fie plin de fibre", a spus Anca Alungulesei Raw, chef.

Se mixeaza fulgii de ovaz. Faina obtinuta se framanta cu smochine si curmale, tinute la hidratat patru ore si gata aluatul. Facem si umplutura din 200 de grame de nuci, cacao naturala, miere, stafide si vanilie.

Cozonacul in aceasta varianta nu va vedea cuptorul, ci frigiderul. Se tine la rece cel putin patru ore ca sa poate fi feliat.

Pana pe 21 decembrie puteti trimite propria reteta de cozonac pe www.foodstory.ro. Cinci castigatori vor fi desemnati la finalul campaniei de catre Chef FOA, in functie de creativitatea ingredientelor alese si de originalitatea numelui dat cozonacului.

Sursa: Pro TV