RETETE COZONAC. Cum preparam cozonacul care nu are nevoie de coacere

CSID

Este dulcele care ne reprezinta in Europa, desi il prepara, in mod traditional, si bulgarii. La noi se numeste cozonac, la ei kozunak.

Faina, oua, lapte, unt, zahar si sare si miroase a copilarie. Facem o istorie culinara care incepe cu o maia bine plamadita, veche de 200 de ani.

Sunt tata si fiu si au decis sa ofere si altora traditie. Marian si Radu Niculescu cred ca au in brutaria lor o comoara. Maia veche. Din ea se plamadesc cozonacii, dar si toate felurile de paine si prajituri de casa.

Maiaua este mostenirea gastronomica ce poate fi perpetuata practic la nesfarsit. Aceasta felie de cozonac provine dintr-o maia veche de 200 de ani. Inlocuieste drojdia si orice agent de afinare. Mai putem faina, apa si facem aluatul. Aceasta metoda de preparare e descrisa chiar de Biblie.

In banetoane din lemn dospeste aluatul acoperit cu bumbac. A doua azi, adaugam putin zahar, lapte, oua, unt si sare si iata cozonacul.

Citește și
Tort
Mecanismele prin care ne reglam emotiile. Cum putem sa controlam ce simtim fara sa apelem la recompense alimentare

Totul se coace in cuptor cu lemne. Prima regula de consum al dulcelui care ne reprezinta in Europa este nici inainte, nici in timpul mesei. Abia la trei ore dupa o masa consistenta poate fi consumat fara probleme pentru digestie ori silueta. Are proteine din lapte si oua, grasime din unt sau ulei ,dar si multe glucide. Si reprezinta un efort metabolic.

Ca sa va imaginati acest efort si motivul pentru care o felie de cozonac se consuma intre mese si nu dupa o friptura, intram in interiorul tubului digestiv. Vizulizam pancreasul. O parte din acest organ produce suc pancreatic, care participa la digestia proteinelor si grasimilor din hrana. Cozonacul le contine pe toate. Pancreasul mai are insa o functie endocrina. El secreta insulina, cel mai important hormon in metabolismul glucidelor, adica al zaharului. Glucoza din sange intra in celule, unde e folosita, cu ajutorul insulinei.

Revenim la cozonac. Asadar, aveti la pachet si proteine si grasimi si glucide si cel putin pancreasul va functiona la turatie maxima. Respectati-l!

Tinem echilibrul pentru cei care vor sa guste acest dulce, dar sa isi furnize simultan o portie generoasa de fibre.

"O reteta cu faina de ovaz, nuca, pentru ca bineinteles este vorba de cozonac traditional si vrem sa atingem acel gust, il indulcim cu smochine si curmale. Bineinteles ca aceasta varianta se face si cu faina de caju, dar e mai bogat caloric si, dupa masa de Craciun, oricum bogata, macar cozonacul sa fie plin de fibre", a spus Anca Alungulesei Raw, chef.

Se mixeaza fulgii de ovaz. Faina obtinuta se framanta cu smochine si curmale, tinute la hidratat patru ore si gata aluatul. Facem si umplutura din 200 de grame de nuci, cacao naturala, miere, stafide si vanilie.

Cozonacul in aceasta varianta nu va vedea cuptorul, ci frigiderul. Se tine la rece cel putin patru ore ca sa poate fi feliat.

Pana pe 21 decembrie puteti trimite propria reteta de cozonac pe www.foodstory.ro. Cinci castigatori vor fi desemnati la finalul campaniei de catre Chef FOA, in functie de creativitatea ingredientelor alese si de originalitatea numelui dat cozonacului.

Articol recomandat de sport.ro
Relație bazată pe "practici sadomasochiste". Starul francez Dimitri Payet, acuzat de Larissa Ferrari. Dezvăluirile sunt șocante
Relație bazată pe "practici sadomasochiste". Starul francez Dimitri Payet, acuzat de Larissa Ferrari. Dezvăluirile sunt șocante
Citește și...
Topul traditiilor culinare de Craciun, care au si valoare nutritiva. Prima si cea mai importanta: moderatia
Topul traditiilor culinare de Craciun, care au si valoare nutritiva. Prima si cea mai importanta: moderatia

Sarmale, friptura, carnati, caltabos, afumaturi, tochitura, piftie. Si o ciorba de porc pe post de aperitiv. Simtim deja mirosul Craciunului. Nu va spunem cat colesterol contin toate aceste preparate. Savurati-le si respectati traditiile culinare.

Mecanismele prin care ne reglam emotiile. Cum putem sa controlam ce simtim fara sa apelem la recompense alimentare
Mecanismele prin care ne reglam emotiile. Cum putem sa controlam ce simtim fara sa apelem la recompense alimentare

Ma simt rau. Ce-as manca o ciocolata. In acest moment, incercati sa compensati o emotie cu un dulce. Totusi, altele sunt mecanismele prin care reglati ceea ce simtiti.

Mitul din spatele untului, un aliment valoros care poate fi consumat zilnic. De ce sunt bune grasimile din el
Mitul din spatele untului, un aliment valoros care poate fi consumat zilnic. De ce sunt bune grasimile din el

Nu ingrasa si nu descarca acizi biliari, desi este o grasime. Vorbim astazi despre unt, un aliment valoros pe care il puteti consuma zilnic.

Recomandări
Donald Trump, mesaj dur către Vladimir Putin: „Încetează focul, stai la masa negocierilor şi semnează un acord!”
Donald Trump, mesaj dur către Vladimir Putin: „Încetează focul, stai la masa negocierilor şi semnează un acord!”

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat „foarte dezamăgit” de Rusia, în timp ce continuă să facă presiuni pentru un acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina, relatează Sky News.

 

Dezastru în vestul țării. Viiturile puternice au distrus sute de gospodării: „Era nămolul până la genunchi”
Dezastru în vestul țării. Viiturile puternice au distrus sute de gospodării: „Era nămolul până la genunchi”

Este o primăvară nebună. În doar 24 de ore ploile au făcut prăpăd. În Caraș-Severin, peste 100 de gospodării au fost inundate, după o viitură puternică.

Ce pedeapsă riscă George Simion în cazul scrisorilor personalizate. Reacția AUR după ce cazul a ajuns în atenția Parchetului
Ce pedeapsă riscă George Simion în cazul scrisorilor personalizate. Reacția AUR după ce cazul a ajuns în atenția Parchetului

Scrisorile trimise românilor de George Simion încep să-i facă probleme candidatului AUR la alegerile prezidențiale