Studiu: 1 din 2 britanici nascuti dupa 1960 se va imbolnavi de cancer. Singura solutie, una din marile probleme ale Romaniei
Avertisment cutremurator facut Cancer Research UK care a calculat ca 50% dintre cei nascuti dupa anul 1960 vor ajunge sa se lupte cu o forma de cancer pe parcursul vietii lor, scrie Guardian.
Cifrele publicate de Cancer Research UK vin ca o actualizare la o statistica mai veche conform careia 1 din 3 britanici vor suferi de cancer pe parcursul vietii. Organizatia caritabila atrage atentia oficialitatilor britanice ca vor trebui sa imbunatateasca procedurile de preventie si sa se pregateasca pentru tratarea mai multor pacienti.
Riscul de 1 din 2 se refera in acest moment doar la cei nascuti dupa anul 1960, in cazul celor nascuti pana in acest an ramane de 1 din 3.
Principala cauza a numarului mare de cazuri de cancer? "Traim prea mult"
Explicatia pe care o aduce studiul realizat de CRUK sta in varsta tot mai mare pe care o ating oamenii. Traim prea mult, iar cancerul ramane inca o boala a celor in varsta, in conditiile in care 60% dintre cazuri sunt diagnosticate la oameni ce au trecut de 65 de ani, sustine autorul lucrarii, profesorul Peter Sasieni.
Riscul e mai mic in cazul femeilor, 47,5% comparativ cu cel al barbatilor de 53,5%.
Studiul vine la scurt timp dupa ce un centru din Statele Unite a publicat cifre ce arata ca doua treimi din cazurile de cancer ar fi provocate de erori provenite din mutatii si nu de stilul de viata.
Pe scurt, cu cat traim mai mult, cu atat trecem prin mai multe procese de replicare a celulelor si cu atat sunt mai mari sanse ca o eroare sa apara in ADN.
Preventia, aliatul cheie in razboiul contra cancerului
Britanicii cred in preventie si spun ca daca tot mai multe cazuri de cancer vor fi depistate la timp, sansele de supravietuire vor fi mai mari pentru pacienti.
Din pacate, chiar daca cifrele vorbesc despre situatia din Marea Britanie, nu e greu deloc sa facem o comparatie cu Romania.
Desi stam relativ bine la numarul de cazuri noi de cancer, ultimele cifre aratand doar 224 de bolnavi la suta de mii de locuitori. Romania nu intra in primele 40 de locuri intr-un top al incidentei.
In schimb, cum suntem la pamant atunci cand vine vorba de preventie, avand cea mai mare mortalitate din UE, Romania are un paradox tragic. Ne imbolnavim rar, dar murim repede.