In nicio tara din UE nu se moare de cancer ca in Romania. Pana si singurul program de preventie este sabotat de unii medici
Romania numara in acest moment cei mai multi morti de cancer din intreaga Uniune Europeana. Si asta pentru ca nu investeste in preventie.
In timp ce in alte tari, oamenii isi verifica anual starea de sanatate, noi avem bani doar pentru depistarea cancerului de col uterin. Insa si acest control este sabotat de unii medicii, pe motiv ca nu sunt obligati sa intre in program.
In tara in care 50.000 de adulti si copii mor anual, din cauza unor forme diferite de cancer, intr-un numar dublu fata de 2009, singurii care iau atitudine sunt tot reprezentantii bolnavilor care zac pe un pat de spital, fac cure de citostostatice sau asteapta cu teama un rezultat care sa nu mai anunte o recidiva.
Ei cer introducerea de urgenta a unor programe nationale de depistare precoce a unor tipuri de cancere. Reprezentantii Ministerului Sanatatii promit ca vor introduce astfel de programe dar nu spun si cand. Singurul program national de preventie, existent in Romania, e cel pentru depistarea cancerului de col uterin.
Desi functioneaza de 3 ani si se adreseaza gratuit tuturor femeilor, cu varste intre 25 si 64 de ani, doar 600.000 de femei din toata tara au facut testul Babes Papanicolau cu trimitere de la medicul de familie si platit de stat. Adica numai 10 la suta, un numar foarte mic, in conditiile in care ar trebui sa mearga la investigatii 5,6 milioane de femei.
Proiectul a fost sabotat de unii doctori de familie. Femeile nici nu stiu ca isi pot face gratuit testul Babes Papanicolau, pentru ca 7 din 10 doctori de familie nu s-au inscris in programul de preventie. Dezinteresul lor e legat de bani, primesc doar 15 lei pentru recoltarea unui test.
Dar cei de la Ministerul Sanatatii nu vorbesc de sanctiuni si se bazeaza pe ajutorul medicilor de familie dezinteresanti. Mai ales ca programul este finantat pana in 2017, iar autoritatile si-au propus ca 65% dintre romance sa participe la preventie.