Chiar daca nu sunteti medici, si voi puteti ajuta la cercetarea impotriva cancerului. Trebuie doar sa va jucati pe tableta

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Joi 05 Februarie 2015 07:04
Data publicarii: Luni 02 Februarie 2015 07:50
Categorie: Smart things

Fara sa fi studiat medicina, oricine poate da o mana de ajutor in cercetarea impotriva cancerului. Singura conditie e sa va placa sa va jucati pe telefon sau tableta.

Vorbim despre niste jocuri anume, prin care oamenii analizeaza de fapt mostre de tesut si identifica celule maligne. Gratie unui singur joc de acest fel, oameni fara nicio pregatire medicala au analizat intr-o luna cate mostre ar fi analizat cercetatorii in 6. Iar datele astfel centralizate ii vor ajuta pe cercetatori sa creeze medicamente noi impotriva cancerului.

Cercetatorii din domeniul oncologiei au o cantitate imensa de mostre prelevate de la bolnavii de cancer. Pentru a trage concluzii si a face generalizari cu privire la fiecare tip de tumora, fiecare mostra trebuie analizata de un om, caci computerele gresesc cand e vorba sa identifice tipare. Aici intra in scena jocurile video.

Reprezentari ale mostrelor ce trebuie analizate sunt ascunse in puzzle-uri sau shootere. Indiferent de forma pe care o ia jocul, utilizatorul analizeaza de fapt mostra in acelasi fel in care ar fi facut-o un specialist.

Anne Kiltie, oncolog la Universitatea Oxford: ''Castigam mult timp, pentru ca n-am fi putut analiza noi insine in laborator un numar atat de mare de imagini cate au fost puse in acest joc.''

Datele astfel culese sunt centralizate, iar pe baza lor se fac statistici care ii ajuta pe cercetatori sa inteleaga mai bine cancerul. La laboratorul din Oxford, unde sunt analizate in mod obisnuit aceste date, lucreaza doar trei oameni. Dimpotriva, jocurile cu pricina pot ajunge la mult mai multi: ''Sunt 1,2 miliarde de oameni care se joaca in toata lumea, e un mod foarte util de a folosi timpul lor''.

Fundatia Cancer Research din Marea Britanie a lansat primul joc de acest fel in februarie anul trecut si, pana acum, l-au jucat 300.000 de oameni. In doar o luna, au fost analizate astfel aproape trei milioane de mostre, adica munca pe care cercetatorii ar fi facut-o in jumatate de an.

Philip Trippenbach, strateg in industria digitala: ''Nu ma indoiesc ca va veni o zi in care vom avea un joc video de mare succes care e foarte amuzant, atrage multi oameni si, pe deasupra, genereaza si o multime de informatii stiintifice de calitate''.

Oncologia nu e singura disciplina in care cercetatorii primesc ajutorul amatorilor de jocuri. Aplicatii de acest gen pentru marele public au adus informatii pretioase si in domeniul neurostiintelor si dementei.

Tratament revolutionar pentru cancer, sugerat de o fetita de 8 ani tatalui ei cercetator, la o cina in familie
Tratament revolutionar pentru cancer, sugerat de o fetita de 8 ani tatalui ei cercetator, la o cina in familie
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery