CSID. Zece mii de pași zilnic și un pahar de vin roșu la două zile, pentru prevenirea infarctului

18-02-2021 08:57


Zece mii de paşi în fiecare zi - există o mulţime de aplicaţii care ştiu să îi contorizeze. Aşa creşte colesterolul bun, numit HDL colesterol. Aşa faceţi protecţie cardiovasculară şi preveniţi infarctul.

 

În afară de cei 10.000 de pași zilnic, apoi, la două zile, un pahar de vin roşu. Unul. Am descris cele două modalităţi dovedite pentru a creşte nivelul colesterolului bun din sânge. Nu e rău să le încercaţi!


Atero-scleroza înseamnă depuneri în vasele de sânge numite artere, care duc sânge oxigenat de la inimă spre toate ţesuturile.

Depunerile în vasele coronare, cele care înconjoară inima ca o coroană, şi locul unde apare infarctul. Boala poate fi tratată dacă ajungeţi în timp util la spital.

Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară:
„Timp util este sub 6 ore într-un centru de tratament al infarctului, în acest moment în România sunt organizate centre de rezolvare a infarctului. Vorbim de chirurgie intervenţională. Un cateter intra pe un vas de la mână ori de la picior şi, prin acesta, este rezolvat blocajul din arterele inimii. Infarctul de miocard înseamnă că nu ajunge sânge la celulele cardiace. Da, acesta e rezolvat rapid, nu le distruge. Aşadar nu lasă sechele.”

După intervenţie, vi se recomandă să mergeţi zilnic pr jos. Şi să nu fumaţi. Fumul de ţigară atacă direct interiorul vaselor de sânge. Şi produce fisuri. În acestea intră colesterolul LDL, prezent în mod normal în sânge.

Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională:
„Începe procesul de ateroscleroza, atacă şi se apără, deci sistemul imunitar face o reacţie de apărare. Avem poarta de intrare, mici fisuri care sunt date de hipertensiune, de produşi toxici în urma fumatului şi o să intre acolo molecule care nu au ce să caute în mod normal”.

Aşa se poate bloca, din nou, un vas de sânge abia… reparat.

Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Intervine procesul de inflamaţie, care e apărarea, da, aşa reacționează organismul la corpii străini care nu au ce să caute.”

Vasele de sânge sunt protejate permanent de mersul pe jos. Mişcarea creează factori de protecţie în tunica internă a vaselor. Pe de altă parte, efortul fizic creşte colesterolul bun, adică HDL cholesterol, o moleculă mare care transporta colesterolul rău, LDL, în ficat, unde va fi procesat. Un process favorabil. Efort fizic plus un pahar mic de vin roşu de 2, 3 ori pe săptămână. Neînsoțit de alt tip de alcool. Nu se ştie exact mecanismul prin care o cantitate infimă de alcool face, de fapt, protecţie cardio-vasculară.


VIDEO PROTVPLUS.RO