Cum putem preveni durerile de care sufera femeile in fiecare luna. Tratamentul eficace si rapid
Majoritatea femeilor sufera in fiecare luna de dureri menstruale. Dismenoreea este, asadar, o problema comuna, dar si un semn ca aparatul reproducator functioneaza bine, iar femeia este pregatita pentru o sarcina.
Semn bun, dar si un disconfort cu care femeile se lupta luna de luna. Dureri de spate, abdomen si cap, greata, stare de oboseala sau de lesin, balonare, diaree. Iata numai cateva dintre simptomele cu care toate femeile s-au confruntat cel putin o data in viata. Pentru 5 pana la 15% dintre acestea, durerile sunt atat de intense incat le imobilizeaza la pat, obligandu-le sa lipseasca de la scoala sau serviciu.
Din fericire, mai mult de 50% dintre femei sufera de dismenoree primara. Aceasta nu este asociata cu o patologie pelvina si poate fi tratata foarte usor acasa. Dismenoreea secundara, in schimb, se manifesta in asociere cu o alta afectiune: fibroame uterine, adenominoza, endometrioza, bolile inflamatorii pelvine sau chiar unele malformatii la nivelul uterului. Tocmai de aceea controalele periodice la medicul ginecolog sunt absolut necesare.
Cum tratam dismenoreea acasa
ANTIINFLAMATOARE - ibuprofenul sodic dihidrat este o substanta absorbita rapid de organism, astfel incat in 15 minute durerea incepe sa cedeze. Pentru o tratare eficienta a dismenoreei se poate incepe administrarea de ibuprofen sodic dihidrat cu 24 - 48 de ore inainte de debutul sangerarii si continuarea tratamentului o zi sau doua dupa inceperea menstruatiei.
ANTICONCEPTIONALELE – este recomandat sa fie luate numai la sfatul medicului ginecolog. Acestea pot reduce nivelul de prostaglandina eliberat in organism, substanta derivata din acizii grasi si care declanseaza practic contractiile uterului si mareste starea de disconfort.
SPORTUL – chiar daca este ultimul lucru pe care doriti sa-l faceti in timpul menstruatiei, activitatea fizica poate ajuta la ameliorarea durerilor. Incercati ceva usor, precum inotul, mersul pe jos sau pe bicicleta.
SURSA DE CALDURA PLASATA PE ABDOMEN – o sursa de caldura plasata pe abdomen va poate scapa, de asemenea, de dureri. Puteti incerca sa puneti apa incalzita intr-o sticla. Aveti insa grija ca aceasta sa nu fie fiarta, pentru a nu va rani.
DUSUL CALD – un dus cald va poate ajuta sa va relaxati si sa scapati de dureri. Nu este recomandata, insa, baia in cada cu apa fierbinte. Aceasta va intensifica fluxul sangvin.
MASAJUL in partea de jos a abdomenului s-a dovedit si el a fi eficient.
TEHNICI DE RELAXARE – Yoga sau Pilates va pot ajuta sa uitati de durere si sa va incarcati de energie pozitiva.
SCHIMBARI IN STILUL DE VIATA – s-a demonstrat ca exista o legatura clara intre dismenoree si consumul de tutun. Renuntarea la fumat v-ar putea ajuta sa ameliorati durerile resimtite in fiecare luna.
Daca metodele mentionate mai sus nu au niciun efect sau tratamentul cu ibuprofen sodic dihidrat nu da niciun rezultat dupa 3-4 zile de utilizare in dozele recomandate, atunci, vizita la medicul ginecolog este absolut obligatorie. In cazul in care suferiti de o boala inflamatorie pelvina ati putea avea nevoie de antibiotic, iar fibroamele, de exemplu, trebuie operate. Neaparat, consultati medicului ginecolog in aceste cazuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: dismenoree, dureri menstruale, Ibuprofen sodic dihidrat,
Dată publicare:
26-09-2014 18:00