Daca durerile menstruale sunt mai puternice decat de obicei, mergeti la medic. Boala grava pe care o poate ascunde simptomul
Cat timp tine durerea menstruala? Cat timp dureaza menstruatia? Raspunsurile variaza in functie de fiecare femeie.
Cat timp tin durerile menstruale? Raspunsul nu e universal valabil. Daca insa devin mai puternice decat de obicei, mergeti de urgenta la medic.
In cazul celor mai multe fete, menstruatia debuteaza la 12 ani. Dar, pana la implinirea varstei de 18 ani, tanara nu trebuie sa se astepte la o frecventa lunara a sangerarii menstruale. In acesti 4 ani se maturizeaza atat sistemul hormonal, cat si aparatul genital. Dupa 18 ani insa, se constata o regula personala, care, insa, trebuie sa se inscrie in limite considerate normale.
Dr. Corina Chisu, medic specialist ginecolog: "Menstruatia dureaza in jur de 3-7 zile, cu limite intre 2-8 zile, iar cantitatea de sange pierduta pe zi nu trebuie sa fie mai mare de 30- 60 de mililitri de sange pe zi, cu maximum de 80 de militri pe zi."
Distanta intre doua menstruatii se numeste ciclul menstrual si variaza intre 21 si 35 de zile fara ca acesta sa arate o boala. Cand trebuie sa cereti un sfat medical?
Dr. Anca Popa, medic primar ginecolog: "Atunci cand distanta intre menstruatii este mai mica de 21 de zile sau se intinde peste 35 de zile, este un semnal de alarma. Ne gandim in primul rand la modificari hormonale si se vor face dozari hormonale, legate de functia ovariana strict, dar si de functia tiroidiana, care poate fi legata mult de modificarile ciclului menstrual."
Acest proces este insotit de inflamatie pelvina, care poate determina durere menstruala. Durerea poate fi tratata, un exemplu de remediu cu efect imediat fiind administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene. Daca ati luat aceasta medicatie si, totusi, durerea persista, iata recomandarea medicilor:
Dr. Anca Popa, medic primar ginecolog: "Daca fata de durerea obisnuita, moderata, care cedeaza la un simplu antiinflamator apar caractere schimbate, durerea menstruala este intensa, persistenta si are o caracteristica speciala, se intensifica in 1, 2, 3, 4 zile de la sangerare. Trebuie sa ne adresam medicului, uneori putand fi vorba de o suspiciune pentru o afectiune numita endometrioza."
Vorbim despre o boala care, in lipsa tratamentului, nu permite aparitia unei sarcini. Si fluxul mare de sange, uneori insotit de durere, trebuie sa va conduca la medicul specialist. Frecvent, este vorba de asa-numita HIPERPLAZIE endometriala sau de polipi uterini. In acest caz, mucoasa uterina trebuie biopsiata.
Col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Se intervine, se biopsiaza si in cazul polipilor si hiperplaziilor endometriale, pentru ca ceea ce e foarte important este sa inlaturam diagnosticul de cancer endometrial si pentru acesta e nevoie sa luam fragmente din endometru."
Concluzia? Durerea menstruala normala cedeaza imediat la antiinflamatoare nesteroidiene. Daca persista si fluxul menstruatiei este modificat, aveti motive intemeiate sa mergeti la medicul specialist.