Dr. Laura Ene răstoarnă mitul cărnii de porc: „Foarte multă lume se păcăleşte, mâncând puiul”

Ultima actualizare: 22-12-2020 11:00

În meniul sărbătorilor, prin tradiţie, alegem porcul. Această variantă este excelentă şi nutritiv. Şi nu ridică, periculos, trigliceridele ori colesterolul din sânge. Aflăm toate argumentele, imediat, la „Ce se întâmplă, doctore?”

 

Carnea de porc versus carne de vită. În meniul sărbătorilor, prin tradiţie alegem porcul. Dar această variantă este mai bună şi din prisma potenţialului mâncării de a produce atero-scleroza. Haideţi să ne bucurăm, şi din punct de vedere medical, că vom mânca, preponderent, porc.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet şi nutritive: „Foarte multă lume se păcăleşte dând la o parte carnea de porc şi mâncând puiul, cu piele. Este acelaşi lucru din punct de vedere al cantității de colesterol, sau alegând brânzeturi în locul cărnii.

Brânzeturile maturate conţin grăsimi săturate. Mai multe decât carnea de porc!”

Dar, ce tipuri de carne de porc sunt cele mai bune şi mai echilibrate din punct de vedere nutritiv?

Dr. Laura Ene, medic primar diabet şi nutritive: „Muşchiuleţul de porc, este echivalentul din punctul de vedere caloric și al încărcăturii de grăsime, şi cu pieptul de pui, poate fi consumat fără probleme chiar şi de către copii.
Pe locul al doilea stă cotletul de porc. Este varianta ideală pentru o friptură la cuptor. Şi pe locul al treilea, nutritiv vorbind, găsim pulpa de porc.
Sarmalele şi ardei umplut şi varza cu carne din pulpa de porc sunt pe locul trei la categoria de carne de porc pe care aş recomanda-o. O cumpărăm macră, o tocam acasă”.

În toată acestă perioadă, nu carnea de porc este o problemă. Ci pâinea albă în exces asociată acesteia. Ori cantităţile impresionante de cozonac şi alte dulciuri. De ce? Carbohidraţii din aceste alimente, numiţi rapizi, se duc direct în sânge sub formă de glucoză. Pancreasul simte şi secretă insulina, în cantitate mare. Situaţia înseamnă că vă apucă foamea din nou. Chiar dacă abia aţi mâncat.

Dr. Daciana Ispir, medic primar diabet şi nutriţie: „Este o foame agresivă şi îmi va fi greu să mă duc să mănânc o mâncare echilibrată – salată cu o friptură. Deci o să mă duc să mănânc ceva care îmi crete rapid glicemia- ceva dulce, snackuri.”

Prea multă pâine albă, prea mulţi cartofi prăjiţi, prea mult suc, prea multe dulciuri. Înseamnă prea multă glucoză. Ficatul preia glucoza, dar o transformă în trigliceride, în grăsime. Aşadar, de la prea multe dulciuri apare şi steatoza hepatică sau ficatul gras.
Dacă vreţi sărbători mai uşoare din punct de vedere alimentar, reduceţi dramatic dulciurile. Şi nu friptura de porc asociată, perfect, cu o salată de murături!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO