De ce ne doare capul când mestecăm alimente tari. Explicația specialiștilor

Dată publicare: 27-01-2020 10:33
Dată actualizare: 27-01-2020 10:39


Mă doare capul după ce mestec alimente tari! Există o explicație fiziologică: forțe imense din cavitatea orală se transmit pe mușchii gâtului și apoi spre cap. Durerea nu are o cauză neurologică.

Masticația e prima etapă a digerarii alimentelor. Pe toți dinții cu care am fost proiectați, apar cele mai mari forțe din organism. Le susțin, așadar, dinții, maxilarul inferior, maxilarul superior și așa numitul mușchi maseter, situat pe față.

Dr Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: „Faptul că nu avea mușcătura corespunzătoare, ocluzia cum ar trebui să fie, îl face să muște într-o poziție vicioasă. Mușchii feței nu erau simetrici, apăreau dureri în sfera gâtului, care se transmteau mai departe, tranformandu-se în dureri de cap”.

Se întâmplă această situație în cazul mușcăturii incorecte. Care se tratează prin aparat dentar. O altă situația deranjantă care apare în timp ce mestecați privește articulația temporo-mandibulară, care va ajută să mestecați.

Dr Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: „O problema des întâlnită o reprezintă cracmentele articulare, adică faptul că în articulația temporo-mandibulară, deschiderea și închiderea gurii, apar zgomote. Cauza cea mai frecventă este că există edentații. Pacientul nu are toți dintîi, automat nu există susținere dentară și mai departe în articulație, sarcina masticatorie se transmite în articulație”.

Aceste situații se pot rezolva, însă tratamentul e complicat. Ar fi bine să nu ajungeți în acest stadiu, așa că dinții lipsă trebuie înlocuiți. Un dinte lipsa nu înseamnă doar o problema estetică, ci o problema masticatorie, funcțională.

Nu există însă motive să eliminați alimentele tari. Evolutiv, doar pe acestea le recunoaștem. Suntem adaptați să mâncăm rădăcinoase, carne tare, fructe ori legume tari. În timpul masticației, se secretă cantități mari de salivă, care autocurăță dinții. Situație favorabilă. Tot saliva conține enzime prin care se începe digestia alimentelor. Iar alimente tari, mestecate îndelung, au indice glicemi mic. Adică sunt excelente pentru toate lanțurile metabolice din orgsnism. Indice glicemic mare, nesănătos, însemna că pancreasul descarcă rapid insulină. Se întâmplă când mâncați alimente-cremă ori pasate.

Dr Antonela Burlacu, mecic primar endocrinolog: „Rapid înseamnă rău, adică insulina se descarcă repede, vine repede, bagă repede glucoză în celulă, ceea ce duce la creșterea rezistenței la insulină și la creșterea țesutului adipos”.

Și așa apare cercul vicios, adică rezistența la insulină, obezitate și diabet. Din nou, alegeți alimente naturale tari, pe care să le mestecați bine. Senzația de sațietate apare mai repede, deci veți mânca mai puțin. În plus, nu forțează pancreasul, situație ideală.


VIDEO PROTVPLUS.RO