Starea de functionare a inimii trebuie verificata frecvent. Cum putem controla factorii de risc
Un test de efort este util la orice varsta: indica starea de functionare a propriei inimi. Asa cum, de altfel, EKG-ul ar trebui sa fie un examen de rutina.
Neurologii spun ca o afectiune cardiaca de care nu stiti poate afecta adiacent creierul.
Ovidiu Bajenaru, medic primar neurolog: "Exista o foarte stransa legatura intre bolile cardiace si accidentale vasculare cerebrale, cel putin un sfert din accidentele vasculare cerebrale apar la pacienti care au boala de inima si care favorizeaza producerea uneor cheaguri de sange la nivel cardiac, apoi sunt aruncate la nivel circulatiei si ajung sa blocheze o artera importanta de la nivel creierului."
Fibrilatia atriala, adica ritm cardiac haotic, este principala boala care are legatura cu accidentul vascular cerebral. Principalele cauze ale fibrilatie atriale sunt: hipertensiunea, boala cardiaca ischemica, ateroscleroza, dar si bolile netratate ale tiroidei.
Ovidiu Bajenaru, medic primar neurolog: "Ceea ce trebuie sa ne inspaimante este ca dintre supravietuitorii accidentului vascular, riscul de invalidate pe termen lung e cel mai mare mai mul decat la orice boala."
Invaliditatea nu e doar fizica si ci mentala. Si inseamna dementa. Si de aceea, o ascultare cu stetoscopul este obligatorie o data pe an, de la cele mai mici virste. Sunt utile si EKG-ul, dar si testul de efort.
Va nasteti cu un bagaj genetic care influenteaza si ritmul de deteriorare al arterelor. Nu il puteti schimba. Dar exista si factori modificabili, care influenteaza evolutia si care stau in puterea dumneavoastra sa fie controlati. Factorii de risc controlabili sunt colesterolul rau, LDL colesterolul, fumatul, diabetul zaharat si hipertensiunea.
Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Gudronul din tutun are un efect de sclerozare a vaselor sanguine si de slabire a elasticitatii peretelui vascular si la acestea, la anumiti factori presionali, se pot rupe."
Ecografia Doppler, facuta pe artera carotida, va evalueaza de asemenea riscurile. La nivel gatului, acest vas se bifurca. O parte pleaca si iriga creierul. O alta parte - toate structurile fetei. Aceasta bifurcatie este extrem de sensibila pentru ca este supusa unui traumatism minor permanent, dat chiar de fluxul sanguin. Daca artera carotida e modificata patologic, toate arterele din organism se afla intr-un stadiu de boala.