Metoda prin care cuplurile pot afla de eventualele anomalii ale fatului. Analiza materialului genetic feminin
Fertilizarea in vitro este ultima optiune pentru cuplurile ce nu reusesc sa aiba copii. In prezent, in cadrul procedurii, embrionul este scanat inainte de implantarea in uter. In felul acesta medicii exclud eventualele defecte genetice.
O bipsosie inainte de implantarea embrionului - iata procedura care se face in cele mai mari centre de fertilizare din lume. Operatiunea poate arata defectele genetice ale noii vieti.
In privinta fertilitatii, femeile au un timp ultra-limitat spre deosebire de barbati. In interioul ovarelor se gasesc celulele reproducatoare. Numarul lor este prestabilit genetic si nu poate fi marit. Se si pierd la fiecare menstruatie, iar in al doilea rand, imbatranesc mai repede decat oricare alta celula umana.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De la 30 ani, timpul trece impotriva fertilitatii:
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist ginecolog: "Cand se gandesc sa faca copii la 35 de ani natura nu iarta. Foarte multe paciente vin la mine si-mi zic: eu am o alimentatie sanatoasa, ma duc la sala, ma simt foarte tinara, dar asta nu are nicio legatura cu functionalitatea ovarelor."
La ora actuala, exista teste care apreciaza cat material genetic mai aveti in ovare. Sunt analize de sange, la care se adauga o ecografie trans-vaginala. Si in tehnicile de fertilizare asistata varsta femeii conteaza mai mult decat orice. La ora actuala embrionul obtinut in laborator poate fi scanat. Biopsia se face in ziua a cincea.
Prof. dr. Konstantinos Pantos, medic primar infertilitate: "In felul acesta gasim eventualele boli ale embrionului inainte de a fi implantat, putem gasi defectul genetic si motivul pentru care acest embrion nu se poate implanta."
Daca aveti in famile boli genetice stiute, prin aceasta biopsie genele determinante pot fi eliminate.
Prof. dr. Konstantinos Pantos, medic primar infertilitate: "Aceasta tehnologie e utila pentru cuplurile care stiu ca au in familie boli genetice - talasemie, spre exemplu, fibroza chistica, anemie ereditara sau granulomatoza."
Spre exemplu, granulomatoza este o boala ereditara a arterelor mici. Este determinata de o gena recesiva, iar suferinzii pot fi afectati sever chiar si in timpul unei raceli banale.
Prof. dr. Konstantinos Pantos, medic primar infertilitate: "Am utilizat aceasta tehnologie pe un cuplu care avea aceste gene si un copil bolnav cu granulomatoza. Au obtinut un copil sanatos prin fertilizare in vitro, fara aceasta gena si, prin transplant sanguin, fratele bolnav a avut sanse la viata."
Sursa: Pro TV
Etichete: ecografie, fertilizare in vitro, mame, sarcina, analize, csid, biopsie, ovare,
Dată publicare:
13-05-2016 09:55