Problemele pe care le pot avea copiii daca adopta o pozitie gresita atunci cand se joaca pe telefon. Sfaturile medicilor
Stim ca telefonul, tableta ori calculatorul fac parte din viata copiilor. E si normal sa nu ii privati de tehnologie.
La fel de firesc este sa-i indrumati sa mentina o postura corecta, atunci cind folosesc aceste dispozitive. Si sa nu uite sa se miste dupa ce le-au inchis. Va spunem o noua poveste despre genele umane inca neadaptate la tot ce ne inconjoara.
Iulian Nicolae, Kinetoterapeut: "Adopta pozitia umerilor mult adusi in fata pozitia capul mult fctlec, pozitionarea acesta in timp indelungat ajunge sa contracte doar anumite grupe musculare si pe care sa le alungeasca in mod incorect."
Copiii trebuie sa fie in contact cu tehnologia. Dar ajutati-i sa constientizeze pozitiile in care, aceste dispozitive aparent inofensive, nu intervin in procesul de crestere.
Iulian Nicolae: "Il posturam astfel incat sa stea correct cand de joaca cu aceste dispozitive si in plus musculatura trebuie dezvoltata. O pozitie corecta ar fi sa-si sustina antebratele incat sa nu vina cu umerii in fata. Sa mentina tableta, iar pozitia capului sa nu fie aplecata, sa ne orinetam catre in fata."
Pe de alta parte, un ecran de dimensiuni mici este infinit mai daunator decat unul mare.
Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Este de preferat ca activitatea sa fie facuta la display-urile mai mari, dar oricum cu pauze. Pe un display mic imaginea si colorata si in miscare este un efort vizual foarte, foarte mare."
Cu ate cuvinte, daca cei mici vor jocuri, desene sau filme televizorul mare sau ecranul generos al unui calculator sunt intodeauna de preferat in locul telefonului. Aceasta deoarece de-focusul periferic al ochiului e pe partea de apropiere, ceea care creste miopia.
La hipermetropi, adica la persoanele care au lentile cu plus, copilul sau adolescentul ramane obisnuit pe partea de apropiere. Aceasta inseamna, de asemenea, ca dioptriile vor creste. Astigmatii vad deformat imagine, stramba, alungita, si fara contur clar. In fata ecranelor insa, defectul nu se agraveaza.
Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Dar poate sa ii apara mai redepe partea de mippie, pe langa astigmatism ii apar si miopia si atunci apare un astigmatism compus, iar viciul de refractie ramane mai mare."
Si, valabil pentru toti copiii, la fiecare ora in fata ecranului, faceti o pauza de zece minute Cresterea globilor oculari se inchide in jurul varstei de 20 de ani.