Specialistii britanici avertizeaza: NU spalati carnea de pui inainte de preparare. La ce riscuri ne expunem
Consumatorii sunt avertizati sa nu spele carnea de pui nepraparata pentru a evita riscul de toxiinfectie alimentara relateaza BBC.
Avertizarea vine din partea Food Standards Agency, un departament din cadrul guvernului britanic, care se ocupa cu protejarea sanatatii publice in legatura cu alimentatia.
In urma unui sondaj efectuat pe un esantion de 4500 de britanici, aproape jumatate dintre cei abordati au marturisit ca spala carnea de pui inainte de a o gati. Mai mult, puiul ar fi responsabil de 280.000 de infectii inregistrate in Regat.
Expertii FDS spun insa ca aceasta practica este una gresita. Prin spalara puiului, raspandim in bucatarie Campylobacter, responasabila de infectii digestive, multe dintre ele, rezistente la antibiotice.
Campylobacter este o bacterie care provoaca adesea toxiinfectii alimentare, ce se manifesta, in cele mai multe cazuri, prin crampe abdominale, insotite de diaree si de febra, simptome ce apar la aproximativ doua-cinci zile de la infectare.
Bacteria este responsabila pentru cea mai des intalnita forma de toxiinfeectie alimentara in Marea Britanie. Cele mai multe cazuri rezulta in urma spalarii carnii de pui au concluzionat medicii britanici.
Sfatul medicilor este sa tinem mereu carnea de pui la rece si sa o gatim fara a o spala. Imediat dupa preparare, ustensilele si zonele din bucatarie care au intrat in contact cu carnea trebuie bine curatate. De asemenea nu este recomandata gatirea medie a carnii de pui, adica nu ar fi indicat consumul atunci cand dupa preparare are o culore roz sangerie.
Discutia este de luat in seama si la noi in tara devreme ce romanii pun carnea de pui pe primul loc in topul preferintelor culinare. 65% mananca pui zilnic.