18 tone de carne de pui retrase de pe piata. Avicola Calarasi hraneste 8% din populatia Romaniei
Suspiciunea ca mai multe loturi de carne cu salmonella ar fi fost distribuita in magazinele din mai multe orase ia amploare. Inca 4 tone de carne de pui de la Avicola Calarasi au fost retrase, de aceasta data, din Cluj.
In total, 18 tone au fost scoase de pe pietele din Bucuresti, Brasov si Timisoara. Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare au luat probe ca sa vada in ce masura carnea ar fi contaminata cu tulpini de salmonella, periculoase pentru om. Pentru marfa pusa sub sechestru, nu s-a primit inca autorizatie de distrugere.
In toata tara, responsabilii fac verificari pentru a stabili daca exista la vinzare si alte produse posibil infestate cu salmonela.
"Am recoltat probe pentru ca aceasta suspiciune trebuie sa fie confirmata sau infirmata. In functie de confirmare, va produce efecte pe orizontala si pe vertical ajungandu-se pana la Avicola Calarasi care va trebui sa declare boala si sa intre intr-un program de masuri in vederea stingerii focarului. Asteptam analizele", spune Nicolae Pivariu, director DSV Cluj.
In afara de salmonella, se verifica si gradul de prospetime a carnii.
Desi directorii companiei spun ca lucreaza de trei ani in pierdere, totusi, Avicola Calarasi ramane al treilea producator de carne de pui din tara. Adica, hraneste 8 la suta din populatia Romaniei. in cele 40 de hale, cresc acum 1,2 milioane de pui.
Abatorul este inchis, dar crescatoria nu este in lichidare asa cum au sustinut autoritatile.
"Abatorul nu mai lucreaza de o saptamana, este in procedura de lichidare, la fel si ferma de pasari", spuneau cu o zi in urma reprezentantii ANSVSA.
Directorul executiv al companiei sustine ca acuzatiile nu sint fondate. Nici cele care vizeaza infractiuni economice si nici cele de siguranta alimentara.
Scandalul a plecat de la sesizarile lantului de hypermarketuri Selgros care a descoperit pulpe de pui alterate si excremente de rozatoare in paletii livrati de Agricola Calarasi.
O alta acuzatie grava, adusa de procurorii DNA, ar fi ca Orlando Daher ar fi incercat sa tainuiasca o infectie cu salmonella si ar fi reambalat produsele suspecte. Aceste informatii au rezultat din interceptarile convorbirilor telefonice dintre angajati.
Cu cateva zile inainte de sacrificare, din fecalele puilor se iau probe care se duc la DSV. In cazul nostru, in luna septembrie acestea au indicat prezenta unei tulpini de salmonella. Conform procedurilor, lotul e scarificat separat si se preleveaza noi probe din pielea gatului si din carcase.
Analizele finale au demonstrat ca NU era o forma de salmonela periculoasa, sustin reprezentantii ANSVSA. Dar carnea trebuia obligatoriu sa fie preparata termic ceea ce nu s-a intimplat: ea fost vinduta tot cruda si asta i se imputa patronului de la Agricola.
In aceasta ancheta, declansata de Directia Nationala Anticoruptie, mai multe persoane au fost arestate, printre care procurorul Angela Nicolae, de la Parchetul General, fiul ei, dar si un functionar ANAF. Procurorii vorbesc despre o paguba de 50 de milioane de euro