Spanacul, loboda, urzicile si usturoiul verde, armele romanilor in lupta cu astenia de primavara

×
Codul embed a fost copiat

De cand s-a incalzit vremea, jumatate dintre romani fac o cura de spanac, stevie, loboda sau urzici. De la ceapa si usturoi verde, pana la untisor si leurda, fiecare este o arma in plus contra asteniei de primavara.

Gospodinele care vad in verdele de pe tarabe promisiunea unei sanatati de fier pleaca din piete cu sacosele pline.

Primavara, din meniul Amaliei Nastase nu lipsesc niciodata verdeturile. Fosta sotie a lui Ilie Nastase povesteste ca dupa o asemenea cura se simte plina de viata.

Amalia Nastase: "Imi place foarte mult ciorba de stevie si mancarea de urzici. Sunt acele supe de salata si de loboda. Te simti cu mai multa energie decat inainte, nu mai am migrene."

Romancele tinere au preluat din mers gustul celebritatilor pentru legume verzi. Domnisoarele pleaca din piete cu plasa plina, iar comerciantii sustin ca acestea le folosesc in curele de slabire.

Citește și
ceapa
"E unic in lume". Localnicii din Salaj au monument ridicat in cinstea cepei. Leguma din Pericei e renumita la Bruxelles

Vanzatoare: „A manca verdeturi din astea, in cap de primavara... schimba sangele, doamna!

Loboda are de doua ori mai multa vitamina C decat kiwi sau lamaia si cantitati importante de fier si de vitamina K, ce creste rezistenta vaselor de sange.

Stevia contine magneziu, potasiu, zinc si fier. Scade colesterolul, dar nu e indicata bolnavilor de plamani, ficat si stomac.

Spanacul fixeaza calciul in oase, ajuta tranzitul si stimuleaza producerea de globule rosii.

Ceapa si usturoiul verde au alicina, substanta recunoscuta pentru efectul ei antibacterian si expectorant.

Iar lista continua cu urzici, amestecate sau nu cu frunze de papadie si laptuci. In piureuri si salate se pun, dupa gust, si untisor si leurda.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Cumva depurifica rinichiul, ficatul si ne ajuta sa functionam mai bine ulterior. In special cele cu frunze inchis la culoare, sunt bogate in fier, magneziu, potasiu si ne aduc un supliment de oligoelemente si de vitamine pierdute in timpul iernii.

Medicii confirma ca primavara exista o predispozitie pentru stari de anemie si de epuizare fizica. Perioada optima de incarcare cu vitamine si minerale a metabolismului este de doua saptamani. Cei care continua peste acest interval se supun riscului unor carente alimentare.

Mircea Diculescu, sef sectie Gastro Fundeni: "Incercand sa isi curete organismul de alte rele, se denutresc pentru ca nu pot avea o sursa suficienta de calorii."

Spre deosebire de cura vegetala de iarna, cea de acum are inca un imens avantaj: pretul. Stocul pe o saptamana costa cel mult 50 de lei.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
RETETE DE PASTE: Cum prepari retete sanatoase si gustoase pentru masa de Paste
RETETE DE PASTE: Cum prepari retete sanatoase si gustoase pentru masa de Paste

Ca sa nu iti soliciti organismul de Paste, invata sa te infrupti cu masura si sa gasesti alternative pentru felurile de mancare grele. Pastreaza din meniul de Paste alimentele bune si alterneaza-le cu portii de legume si fructe.

"E unic in lume". Localnicii din Salaj au monument ridicat in cinstea cepei. Leguma din Pericei e renumita la Bruxelles

 Ceapa este regina unei comune din Salaj, unde oamenii traiesc din cultivarea acestei legume minune. Ceapa de Pericei a devenit atat de faimoasa, incat primarul i-a ridicat si un monument.

Ciupercile sunt eficiente in dietelele pentru slabit si scad riscul de cancer la san. Efectele lor asupra organismului
Ciupercile sunt eficiente in dietelele pentru slabit si scad riscul de cancer la san. Efectele lor asupra organismului

Ciupercile nu contin amidon si nici colesterol, dar sunt bogate in elemente pretioase, precum enzimele. Acestea sunt folosite de organism pentru a descompune amidonul din alimente.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.