Spanacul, loboda, urzicile si usturoiul verde, armele romanilor in lupta cu astenia de primavara
De cand s-a incalzit vremea, jumatate dintre romani fac o cura de spanac, stevie, loboda sau urzici. De la ceapa si usturoi verde, pana la untisor si leurda, fiecare este o arma in plus contra asteniei de primavara.
Gospodinele care vad in verdele de pe tarabe promisiunea unei sanatati de fier pleaca din piete cu sacosele pline.
Primavara, din meniul Amaliei Nastase nu lipsesc niciodata verdeturile. Fosta sotie a lui Ilie Nastase povesteste ca dupa o asemenea cura se simte plina de viata.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Amalia Nastase: "Imi place foarte mult ciorba de stevie si mancarea de urzici. Sunt acele supe de salata si de loboda. Te simti cu mai multa energie decat inainte, nu mai am migrene."
Romancele tinere au preluat din mers gustul celebritatilor pentru legume verzi. Domnisoarele pleaca din piete cu plasa plina, iar comerciantii sustin ca acestea le folosesc in curele de slabire.
Vanzatoare: „A manca verdeturi din astea, in cap de primavara... schimba sangele, doamna!”
Loboda are de doua ori mai multa vitamina C decat kiwi sau lamaia si cantitati importante de fier si de vitamina K, ce creste rezistenta vaselor de sange.
Stevia contine magneziu, potasiu, zinc si fier. Scade colesterolul, dar nu e indicata bolnavilor de plamani, ficat si stomac.
Spanacul fixeaza calciul in oase, ajuta tranzitul si stimuleaza producerea de globule rosii.
Ceapa si usturoiul verde au alicina, substanta recunoscuta pentru efectul ei antibacterian si expectorant.
Iar lista continua cu urzici, amestecate sau nu cu frunze de papadie si laptuci. In piureuri si salate se pun, dupa gust, si untisor si leurda.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Cumva depurifica rinichiul, ficatul si ne ajuta sa functionam mai bine ulterior. In special cele cu frunze inchis la culoare, sunt bogate in fier, magneziu, potasiu si ne aduc un supliment de oligoelemente si de vitamine pierdute in timpul iernii.”
Medicii confirma ca primavara exista o predispozitie pentru stari de anemie si de epuizare fizica. Perioada optima de incarcare cu vitamine si minerale a metabolismului este de doua saptamani. Cei care continua peste acest interval se supun riscului unor carente alimentare.
Mircea Diculescu, sef sectie Gastro Fundeni: "Incercand sa isi curete organismul de alte rele, se denutresc pentru ca nu pot avea o sursa suficienta de calorii."
Spre deosebire de cura vegetala de iarna, cea de acum are inca un imens avantaj: pretul. Stocul pe o saptamana costa cel mult 50 de lei.