Sezonul virozelor respiratorii: De ce este important ca un copil să facă febră

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Miercuri 11 Octombrie 2017 09:39
Categorie: CSID

În cazul celor mici, afectați de infecții respiratorii, încercați să nu vă arucați imediat la antiinflamatoare pentru a reduce febra pentru că febra face bine.

 Încercați să aerisiți bine camera, chiar dacă este frig, pentru că astfel dispersați virusurile și bacteriile.

Suntem din nou în sezonul virozelor. Un copil suportă fără probleme febra de 39 de grade Celsius. Nu apelați imediat antibiotice, mai ales dacă nu vi le-a recomandat un medic.

Temperatura este modul în care organismul uman luptă cu infecția. Creșterea ei este tocmai un semn de creștere a randamentului pe care îl dă acesta.

Capacitatea de multiplicare a microorganismelor dăunătoare scade în condițiile de temperatură înaltă. De asemenea, tocmai febra este răspunsul sistemului imunitar uman. Este așadar un fenomen normal, fiziologic, iar organismul spune: „Sunt atacat, dar știu și pot să lupt”. Copiii fac febră mai mare și mai des decât adulții, dar asta nu înseammă că luptă mai bine, ci că reacționează violent la orice stimul deoarece nu au memoria imunitară a unui adult capabil să răspundă țintit la factorii infecțioși.

Dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase pediatrie: Nu știu să folosească arma împotriva microbului respectiv, iar atunci aruncă în luptă tot ce au la îndemână. Acesta este și motivul pentru care fac febră mare.

În condițiile de febră, antiibioticele nu aduc niciun beneficiu, contrar mulor credințe. În lupta sa cu o infecție, copilul are nevoie de multă apă și de o temperatură moderată în cameră. În plus, nu-l înfofoliți pentru că va ajunge ușor să se supraîncălzească. De asemenea, este important să-i aerisiți des camera, chiar dacă este frig, pentru a redirecționa microorganismele afară.

Antiinflamatoarele sunt medicamentele care scad febra, posibile în copilărie: ibuprofen și paracetamolul.

Nu vă aruncați la astfel de medicamente dacă temperatura este ușor crescută, ci numai dacă depășește 39 de grade Celsius și dacă cel mic nu reușește să doarmă sau să se alimenteze.

Chiar și afectați de o infecție respiratorie, copilul trebuie scos în aer liber de mai multe ori pe zi și uitați de fular chiar și iarna.

Dr. Brândușa Petruțescu, medic specialist alergolog: Nu trebuie să le înfofolim nasul cu fular pentru că se formează condens, umiditate, care favorizează înmulțirea virusurilor și a microbilor la nivelul mucoasei nazale.

Așadar, fularul va prelungi perioada în care se desfășoară o infecție respiratorie. Încercați să-l puneți să sufle nasul des. Este singura ajutor pentru organul care are funcție de „aer condiționat” pentru corpul uman.

Care este cantitatea optimă de fructe oleaginoase pe care o putem consuma
Care este cantitatea optimă de fructe oleaginoase pe care o putem consuma
radiografie dinti
Radiografia dentară NU crește riscul de cancer. Explicația medicilor specialiști
Fumul de țigară distruge organismul copiilor. Cum sunt afectați de fumatul pasiv
A început sezonul infecţiilor respiratorii. Semnalele pe care le transmit ganglionii inflamați
Investigația care detectează cele mai grave boli respiratorii
De ce este importantă medicaţia premenopauză pentru sănătatea oaselor
Lecţie importantă de educaţie imunitară pentru cei mici: expunerea la viruşi şi bacterii
CSID
Recomandarea medicului ortodont pentru copiii cu probleme la dantură