Dieta cu nuci, recomandată toamna. Cât de sănătoasă poate fi

Ultimul update: Vineri 20 Octombrie 2017 14:44
Data publicarii: Vineri 06 Octombrie 2017 14:57
Categorie: CSID

Sunt apreciate în alimentaţie şi folosite mai ales la prepararea prăjiturilor ori a cozonacilor. Dincolo de aromă, de gust, puţină lume ştie ce beneficii aduc cu adevărat nucile.

Sunt pline de nutrienţi - calciu, fier, zinc, potasiu - dar şi vitamine. Sistemul osos şi inima au de câştigat de pe urmă consumului. Antioxidanţii din miez reglează nivelul colesterolului şi totodată şi tensiunea arterială.

Înfloresc în luna mai, frunzele proaspete se adună în iunie, iar fructele coapte în septembrie. Tocmai de aceea, este bine că măcar toamna să facem o cură de nuci: sunt gustoase, dar şi extrem de sănătoase.

Nastasia Belc, director Institutul de Biocercetări Alimentare: ''Dintre toate alunele, nucile, arahidele.Nucile sunt cele mai sănătoase''

Un pumn de miez de nucă, nu mai mult. Şi neapărat, crud. Aşa sună recomandarea medicilor.

Antioxidanţii din miezul fructelor reglează nivelul colesterolului în sânge şi totodată tensiunea arterială. De aceea, este recomadat că consumăm periodic nuci proaspete, deoarece întăresc vasele de sânge. Ele sunt recomandate mai ales persoanelor în vârstă.

Nucile conţin şi mulţi acizi pe care, de regulă, îi luăm din consumul de peste. Somon, ton sau hering.

Dr. Vasi Rădulescu, medic cardiolog: ''Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase polinesaturate omega 3, acidul alfalinoleic, care participă la reglarea metabolismului lipidic şi mai ales la scăderea trigicerideloir şi a formartii de colesterol, LSDL, numit în termeni popularii ''colesterolul rău'' şi poate să optimizeze valoarea de trigliceride şi LDL colesterol''

Acizii graşi omega 3 sunt esenţiali pentru stimularea celulelor cenuşii. Aşadar, consumul de nuci ajută şi la nivel superior. Iar datorită bogăţiei în vitamina E, riscul apariţiei unor efecte secundare este minimalizat.

Dr. Vasi Rădulescu, medic cardiolog: Dintre minerale, nucile sunt bogate în Mg şi Zn pot ajuta la optimizarea tensiunii arteriale pt Mg este un uşor vasodilatator. Dintre proteine amintim arginină care participă la menţinerea tonusului vascular şi la fel poate optimiza tensiunea arterială. Chiar şi la vitamina E sunt discuţii că ar putea ajuta tensiunea arterială în anumite procente, de asemenea are un efect uşor efect antiinflamator şi participă  la modularea unei enzime care în ficat face colesterolul''

Miezul de nucă este admis şi în regimul diabeticilor. Atenţie însă la aportul caloric. O sută de grame de înseamnă aproximativ 700 de kilocalorii. Pe de altă parte, toxicitatea este de câteva ori mai mică decât a cărnii.

Nastasia Belc, director Institutul de Biocercetări Alimentare: ''S-au luat studii făcute pe 7 mii de oameni - cel din Spania pe 5 ani, de 10 din America şi Olanda au demonstrat acelaşi lucru- un consum adecvat- nu pot să spun că mănânc din când în când- un consum sistematic de până la 84 de g de nuci pe săptămână conduce la o mai bună stare de sănătate a organismului  conţin foarte mulţi antioxidanţi''

Nu sunt puţine persoanele care susţin că nucile îngraşă. În realitate, nu schimbă metabolismul. De aceea, în cantităţi moderate, pot fi incluse în diete.

Mihaela Bilic, nutriţionist: Tot zvonurile spun că suferinzilor de hepatită nu le sunt recomandate. Singura precauţie trebuie să fie la cantitate, în cazul lor.

Nucile nu provoacă tulburări digestive dacă sunt corect asociate. E bine să evitaţi să le consumaţi la prânz sau la cină. Se pot asocia cu crudităţi, dar nu cu făinoase, carne, amidon, produse de patiserie şi dulciuri.

Senzație de tuse după efort. Este un semn care ar trebui să ne trimită la medic
Senzație de tuse după efort. Este un semn care ar trebui să ne trimită la medic
tigara
Cât de periculos este fumatul pentru persoanele care suferă de alergii
Ce se întâmplă când aprindem o țigară afară, la soare. Avertismentul medicilor
Prezervativul salvează de fapt fertilitatea. Explicația medicilor specialiști
Ce se întâmplă cu organismul nostru dacă nu ne hidratăm corespunzător
Simptomele care indică 8 afecțiuni diferite. Situația în care trebuie să mergeți la chirurg
"Fă ceva, că mai ai 6 luni de viaţă!" Riscurile la care se expun cei care nu mai au control asupra greutăţii
dantura
Cum apare boala parodontală sau caria dentară. Medicii vorbesc despre tratamentele potrivite