Dieta cu nuci, recomandată toamna. Cât de sănătoasă poate fi
Sunt apreciate în alimentaţie şi folosite mai ales la prepararea prăjiturilor ori a cozonacilor. Dincolo de aromă, de gust, puţină lume ştie ce beneficii aduc cu adevărat nucile.
Sunt pline de nutrienţi - calciu, fier, zinc, potasiu - dar şi vitamine. Sistemul osos şi inima au de câştigat de pe urmă consumului. Antioxidanţii din miez reglează nivelul colesterolului şi totodată şi tensiunea arterială.
Înfloresc în luna mai, frunzele proaspete se adună în iunie, iar fructele coapte în septembrie. Tocmai de aceea, este bine că măcar toamna să facem o cură de nuci: sunt gustoase, dar şi extrem de sănătoase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nastasia Belc, director Institutul de Biocercetări Alimentare: ''Dintre toate alunele, nucile, arahidele.Nucile sunt cele mai sănătoase''
Un pumn de miez de nucă, nu mai mult. Şi neapărat, crud. Aşa sună recomandarea medicilor.
Antioxidanţii din miezul fructelor reglează nivelul colesterolului în sânge şi totodată tensiunea arterială. De aceea, este recomadat că consumăm periodic nuci proaspete, deoarece întăresc vasele de sânge. Ele sunt recomandate mai ales persoanelor în vârstă.
Nucile conţin şi mulţi acizi pe care, de regulă, îi luăm din consumul de peste. Somon, ton sau hering.
Dr. Vasi Rădulescu, medic cardiolog: ''Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase polinesaturate omega 3, acidul alfalinoleic, care participă la reglarea metabolismului lipidic şi mai ales la scăderea trigicerideloir şi a formartii de colesterol, LSDL, numit în termeni popularii ''colesterolul rău'' şi poate să optimizeze valoarea de trigliceride şi LDL colesterol''
Acizii graşi omega 3 sunt esenţiali pentru stimularea celulelor cenuşii. Aşadar, consumul de nuci ajută şi la nivel superior. Iar datorită bogăţiei în vitamina E, riscul apariţiei unor efecte secundare este minimalizat.
Dr. Vasi Rădulescu, medic cardiolog: Dintre minerale, nucile sunt bogate în Mg şi Zn pot ajuta la optimizarea tensiunii arteriale pt Mg este un uşor vasodilatator. Dintre proteine amintim arginină care participă la menţinerea tonusului vascular şi la fel poate optimiza tensiunea arterială. Chiar şi la vitamina E sunt discuţii că ar putea ajuta tensiunea arterială în anumite procente, de asemenea are un efect uşor efect antiinflamator şi participă la modularea unei enzime care în ficat face colesterolul''
Miezul de nucă este admis şi în regimul diabeticilor. Atenţie însă la aportul caloric. O sută de grame de înseamnă aproximativ 700 de kilocalorii. Pe de altă parte, toxicitatea este de câteva ori mai mică decât a cărnii.
Nastasia Belc, director Institutul de Biocercetări Alimentare: ''S-au luat studii făcute pe 7 mii de oameni - cel din Spania pe 5 ani, de 10 din America şi Olanda au demonstrat acelaşi lucru- un consum adecvat- nu pot să spun că mănânc din când în când- un consum sistematic de până la 84 de g de nuci pe săptămână conduce la o mai bună stare de sănătate a organismului conţin foarte mulţi antioxidanţi''
Nu sunt puţine persoanele care susţin că nucile îngraşă. În realitate, nu schimbă metabolismul. De aceea, în cantităţi moderate, pot fi incluse în diete.
Mihaela Bilic, nutriţionist: Tot zvonurile spun că suferinzilor de hepatită nu le sunt recomandate. Singura precauţie trebuie să fie la cantitate, în cazul lor.
Nucile nu provoacă tulburări digestive dacă sunt corect asociate. E bine să evitaţi să le consumaţi la prânz sau la cină. Se pot asocia cu crudităţi, dar nu cu făinoase, carne, amidon, produse de patiserie şi dulciuri.