Care este cantitatea optimă de fructe oleaginoase pe care o putem consuma


Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Marti 10 Octombrie 2017 09:29
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Ne-au mai rămas câteva zile în care să ne bucurăm de fructele proaspete, de sezon. Ne rămân, totuşi, fructele oleaginoase - nuci, alune, fistic, caju - pe care, deseori, le sărim din cauza aportului caloric ridicat.

 

Este o greşeală, sunt de părăre medicii. Respectarea unei cantităţi „cât palma" asigură doza zilnică de grăsimi polinesaturate; cele care va prelungesc viată, adică...

Grăsimile saturate, pe care le găsim și în unt, untură, seu, pot fi create doar de ficatul uman, fără să le aduceți doar din alimentație. Și, de aceea, când le mâncați, cantitățile trebuie să fie mici, tocmai pentru că acestea concurează cu producția proprie a ficatului uman, nu pentru că aceste grăsimi animale sunt rele.

Untul este cea mai calitativă grăsime de origine animală, blamatăm, în mod nedrept, de diete. Un cubuleț mic, pe zi, este porția pentru un adult.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Untul este singura grăsime provenită din lapte care are, la un loc, vitamina A și D, în formă naturală. Ele sunt niște vitamine liposolubile pe care, mai ales copiii, care sunt în creștere, nu au de unde să și le ia la fel de eficient.”

Grăsimile mononesaturate, pe care le găsim și în măsline, alune, migdale și nuci, de asemenea, pot fi sintetizate doar de ficatul uman. Sunt excepționale, dar ajunge tot o cantitate micuță, cât luați în mână și contează să le consumați constant.