Care este cantitatea optimă de fructe oleaginoase pe care o putem consuma
Ne-au mai rămas câteva zile în care să ne bucurăm de fructele proaspete, de sezon. Ne rămân, totuşi, fructele oleaginoase - nuci, alune, fistic, caju - pe care, deseori, le sărim din cauza aportului caloric ridicat.
Este o greşeală, sunt de părăre medicii. Respectarea unei cantităţi „cât palma" asigură doza zilnică de grăsimi polinesaturate; cele care va prelungesc viată, adică...
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Grăsimile saturate, pe care le găsim și în unt, untură, seu, pot fi create doar de ficatul uman, fără să le aduceți doar din alimentație. Și, de aceea, când le mâncați, cantitățile trebuie să fie mici, tocmai pentru că acestea concurează cu producția proprie a ficatului uman, nu pentru că aceste grăsimi animale sunt rele.
Untul este cea mai calitativă grăsime de origine animală, blamatăm, în mod nedrept, de diete. Un cubuleț mic, pe zi, este porția pentru un adult.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Untul este singura grăsime provenită din lapte care are, la un loc, vitamina A și D, în formă naturală. Ele sunt niște vitamine liposolubile pe care, mai ales copiii, care sunt în creștere, nu au de unde să și le ia la fel de eficient.”
Grăsimile mononesaturate, pe care le găsim și în măsline, alune, migdale și nuci, de asemenea, pot fi sintetizate doar de ficatul uman. Sunt excepționale, dar ajunge tot o cantitate micuță, cât luați în mână și contează să le consumați constant.