Fumatul cauzează apariția bolii care ucide cei mai mulți oameni din lume
În ciuda respectării unui plan nutritiv sărac în calorii, mulți oameni se plâng de un nivel ridicat de grăsimi din sânge, dar uită de factorii exteriori.
La fumători, gudronul din țigări favorizează depunerile plăgilor în interiorul vaselor. Vorbim despre boala care omoară cei mai mulți oameni din lume.
Un fum de țigară. Gudronul inhalat participă activ alături de grăsimile circulante din sânge la apariția aletro-sclerozei.
Dr.Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: Aletro- scleroza este o boală care face ca vasele noastre să arate ca niște țevi de apartament, îngustate neuniform, au pe interior depuneri de grăsimi și cu orice variație de presiune, cu fiecare fum, există riscul să se desprindă o „bucățică”
Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiologie intervențională: Aletro-scleroza este des întâlnită în organism, cel mai frecvent sunt afectate organele țintă: inima și creierul, care produc infarctul miocardic acut.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: O astfel de bucățică se poate opri în membrele inferioare, să se oprească circulația sanguină și dacă persoana respectivă nu ajunge repede la un spital, consecința este amputarea.
Gudronul participă activ la formarea depozitelor grase în altere, alături de colesterolul rău.
Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiologie intervențională: Nu nicotina, ci substanțele toxice introduse în plămân sunt absorbite și formează o serie de radicali acizi, modifică schimbări ale PH-ului și formează mici leziuni la nivelul vasului.
Cu apariția leziunilor, vasul se inflamează și aceasta se poate croniciza. Mai ales dacă fumați zilnic, apare blocajul.
Mai ales că nicotina inhalată determină vasele de sânge să se contracte, apărând hipertensiunea. Un astfel de risc apare la fiecare fum de țigară. Din acest motiv, foarte mulți tineri au suferit în ultimii ani accidente vasculare.