Semnele nespecifice care indica aparitia unei tumori in cutia craniana. Cand trebuie sa cereti urgent sfatul medicului
"Nu mai scriu bine, nu mai miros bine, nu mai aud bine..." Ce au in comun toate aceste simptome? Pot arata acelasi lucru. O tumora in interiorul cutiei craniene.
Care sunt semnele care va pot sugera tumori in interiorul cutiei craniene? Nu va doare neaparat capul. Semnele sunt, deseori, nespecifice. Aflam cand trebuie sa cereti, de urgenta, sfatul unui medic.
Spatiul din cutia craniana este fix. Asadar, o eventuala tumora care se dezvolta in acest perimetru va creste in detrimentul altei structuri nobile din creier. Apasa pe structurile din jur si creeaza presiune. Tumorile dau semne care tin de locul in care sunt situate.
Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "O tumora benigna creste incet si creierul are timp sa de acomodeze si atunci simptomele sunt lente si ne trezim cu tumori foarte mari si simptome minime".
Lobul frontal este zona motorie. O tumora situata la acest nivel da deficite motorii, pe cand o formatiune situata in lobul prefrontal produce dezinhibitie. Bolnavii au un comportant total schimbat. Tot formatiunile noi aparute pot conduce la tulburari de vorbire.
Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Am avut o doamna profesoara care si-a dat seama ca nu mai scrie pe tabla corect litere si cuvinte. A venit imediat... Avea o tumora crescuta in ani de zile".
Dificultatile la masticatie, dar si scaderea sensibilitatii la nivelul limbii pot de asemenea sa sugereze tumori. Si daca va scade acuitatea vizuala unilateral, acuitatea auditiva unilateral, mergeti la medic.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Bolnavul nu sesizeaza disparitia mirosului pe o parte sau disparitia bilaterala a mirosului, ori acesti bolnavi ajung cu aceste tumori intr-o faza de evolutie absolut exagerata, cand comprima lobii frontali si apar tulburari psihice".
Atentie si la umeri. Orice asimetrie trebuie sa va conduca la neurolog. Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Si mai e o teorie - ne-a spus-o un profesor de-al nostru ca macar o data in viata sa ne facem o investigatie imagistica."
In felul acesta, aflati informatii, care pot conta ulterior, despre structura celui mai performant organ.