Cat de periculoase sunt leziunile in interiorul cavitatii bucale. Daca nu trec in doua saptamani, mergeti de urgenta la medic

Ultima actualizare: 08-10-2014 07:04

Aveti o leziune in interiorul cavitatii bucale? Daca nu trece in mai mult de doua saptamani nu va auto-diagnosticati cu afte. Mergeti la stomatolog, pentru ca astfel pot fi descoperite inclusiv cancere orale.

O afta care nu mai trece, o mica leziune in cavitate bucala care va deranjeaza de mult timp. Sunt doua situatii care necesita vizita de urgenta la stomatolog. In unele cazuri, poate fi vorba de formatiuni maligne.

In privinta sanatatii pielii, tineti cont de doua aspecte. In primul rand, mergeti la dermatolog o data pe an. Ii aratati atunci toate leziunile de pe suprafata pielii, chiar daca dateaza de ani de zile. In al doilea rand, oricand apare o noua leziune care nu trece in doua saptamini, se impune un control medical.

"Din fericire toata piela e la vedere si prin prezentare poti sa faci ca riscul de dezvoltare a unei leziuni severe sau a unei leziuni maligne sa fie redus considerabil, spre deosebire de alte zone ale corpului", a spus dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.

Dar pielea se continua cu mucoasele. Spre exemplu, mucoasa cavitatii bucale trebuie, de asemenea, investigata cel putin anual, la o consultatie stomatologica. Medicul va inspecta toate zonele si, in special, portiunea situata sub limba.

"Sub limba, acolo de multe ori se manifesta problemele maligne. Sau langa limba. Lucrurile care nu dor sunt cele care dau o suspiciune, dar asta nu e neparat un semn sigur ca e ceva malign", a spus dr. Ocatavian Fagaras, medic primar stomatolog.

Uneori insa, leziunile periculoase sunt anuntate: "Un prim semn pre-canceros poate sa fie o gingie palida, care se chema leuplachie, nu este inca malign, e un mare semn de alarma. Roz e semnul sanatatii cand e voba de gingie".

Cei mai multi oameni cred ca au afte cand simt o leziune pe mucoasa orala. Nu va auto-diagnosticati si retineti o regula care va poate salva viata: "Nu trebuie sa ne fie frica, dar nu trebuie sa asteptam sa treaca singura, daca ceva e mai mult de o saptamana - zece zile, ar trebui sa mergem la control cu respectiva formatiune".

Daca aveti dinti care zgarie partea interioara a obrazului, mergeti la dentist. Dintii care au fost traumatizati intretin leziuni locale care se pot transforma malign.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO