Durerile de cap si stomac pot fi semne ale depresiei. Simptomele care trebuie sa va trimita imediat la medic
"Nu respir bine", "Ma doare stomacul" - iata ce spun multi dintre pacientii afectati de depresie. Si iata cum incepe un sir lung de investigatii scumpe si inutile.
Va doare stomacul? Aveti dificultati la respiratie? Va deranjeaza regiunea gitului? Toate pot fi semne ale aceleiasi boli grave si tacute: depresia. Nu o tratati cu neglijenta, trebuie sa va invingeti teama si sa mergeti la psihiatru.
Nu respir bine, ma doare capul, ma doare stomacul, simt presiune pe gat. Ce faceti in toate aceste cazuri? Un consult fizic general este mai mult decat binevenit. Dar cereti sfatul unui medic si nu mergeti, haotic, din investigatie in investigatie.
Dr. Elena Iordachita, medic specialist medicina interna: "Multi pacienti sunt supra-investigati clinic si paraclinic deoarece exista o tulburare in care pacientul resimte si chiar prezinta aceasta patologie prin care are durere sau simte ca un organ nu functioneaza corespunzator."
Odata ce clinicianul nu va descopera probleme fizice, iata cea mai frecventa recomandare. Dr. Elena Iordachita, medic specialist medicina interna: "Pacientul va fi indrumat spre psihiatru si, cu tratamentul corect pe care il primeste de acolo, pacientul nu va mai simti acest tulburari si va intelege ca este sanatos si va avea o viata normala fara sa fie anxios."
Multe persoane insa percep negativ recomandarea de a vizita medicul psihiatru. Dr. Eduard Motoescu, medic specialist psihiatru: "De cel mai multe ori lucrurile sunt senzatii pe care pacientul afirma ca le are, la fel de discomfortante ca cele care sunt in bolile respective."
Aceste senzatii, indiferent ca vorbim despre probleme de respiratie, probleme digestive, tradeaza aceeasi boala – depresia. De ce sunt atat de diverse manifestarile?
Dr. Eduard Motoescu, medic specialist psihiatru: "Fiecare pacient reactioneaza diferit in depresie si a minimaliza reactiile lui punandu-le pe seama, eu stiu cui, sunt niste probleme psihice".
Tratamentul depresiei inseamna, de fapt, sa va simtiti bine atat psihic, cat si fizic.
Dr. Eduard Motoescu, medic specialist psihiatru: "Simptomele somatice si afectiunele somatice se vindeca, se amelioreaza chiar fara o interventie specializata pe acel simptom, ci doar pe componenta psihica."
O persoana din cinci ajunge ca, la un moment dat in viata, sa sufere de depresie. In Europa, este a doua boala ca frecventa dupa afectiunile cardio-vasculare.