Romanul care vinde "castraveti mai scumpi decat aurul". Afacerea cu o leguma terapeutica stranie a pornit cu 100 de euro
Castravetele amar o leguma cu aspect straniu si-a facut loc pe piata plantelor terapeutice.
Cunoscatorii ii spun si insulina vegetala pentru ca regleaza glicemia iar nutritionistii chiar recomanda acest castravete in tratamentul diabetului zaharat. Cei care s-au incumetat sa investeasca in astfel de culturi, au cules deja roadele si se declara multumiti. Un kilogram se vinde cu 50 de lei.
Lucian Blana, din Oradea, are 32 de ani si este inginer horticol. Dupa ce a lucrat in agricultura, in Danemarca, in 2009 s-a intors acasa. Atunci i-a venit ideea sa cumpere cu 100 de euro niste seminte de castravete amar, aduse din Nepal. Norocul lui a fost ca planta, denumita stiintific - momordica charantya - specifica zonei asiatice, s-a acomodat perfect climatului de la noi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Din punct de vedere horticol e usor de cultivat. Pot sa spun ca trece foarte bine, cererea e foarte mare si nu reusesc sa acopar cererea. Stiam foarte bine ca exista multi oameni cu probleme cu glicemia, multi diabetici si stiam ca va fi de mare viitor castravetele amar. Stiam ca va fi vanduta si ceruta" a povestit el.
Inspiratia lui a dat roade si Lucian cultiva castravetele amar pe un hectar si jumatate. Vinde intr-o saptamana 40 - 50 astfel de legume, in piata, iar pretul la bucata poate ajunge pana la 7 lei. Castravetele amar se consuma crud.
"Cand ma duc la piata si le spun pretul, oamenii spun dom'le, dar sunt mai scumpe decat aurul. Si eu le spun da, dar si sanatatea e mai importanta decat aurul", a povestit Lucian.
Insa proprietatile terapeutice sunt cele care fac din aceasta planta una de succes. Companiile farmaceutice cumpara castravetele amar pentru pastile sau ceaiuri folosite in tratamentul diabetului zaharat. "Momordica este castravetele amar, iar amareala din aceasta leguma contribuie la diminuarea zaharului din sange", a explicat Ioana Bot, naturista.
Pe langa castravetele amar, Lucian a plantat si topinambur. Este vorba despre o planta folosita in dietele moderne de slabit.