Riscurile la care ne supunem daca efectuam exercitii fizice in mod incorect. Cand si cum trebuie sa facem sport
Miscare de pompaj asupra vaselor de sange. Mobilitatea articulatiilor. Cresterea tonusului muscular si coordonarea miscarilor. Nu reproducem expresii dintr-un manual de anatomie. Tocmai am enumerat regulile efortului facut inteligent.
Ne face o demonstratie de intelegere a principiilor de functionare a organismului un specialist in recuperare medicala, alaturi de care am mers la sala de sport.
Georgiana Tache, medic primar recuperare medicala: "Prima oara cand am ajuns la sala de sport am crezut ca pot le fac pe toate. Am venit la cycling si m-am speriat pentru ca una e cee ce consideri tu ca poti sa faci si alte ce poti realiza in fapt si asta face diferenta cand faci exerciti fizice. Corelezi starea ta de sanatate, capacitatea ta functionala cu cerintele unui antrenor."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicul Georgiana Tache recupereaza pacienti care au suferit traume multiple sau accidente vasculare. Indiferent de miscare, vizeaza toti muschii implicati. Dupa ce le-a incercat pe toate la sala de sport s-a oprit la pilates. Ne povesteste ca exercitiile, desi nu par imposibile, pot fi periculoase fara reguli de utilizare. Prima si cea mai imporanta idee: Protejati-va coloana! Incepeti prin a va asculta instructorul.
Georgiana Tache, medic primar recuperare medicala: "Te duci sa-ti protejezi coloana, musculatura paravertebrala si stabilizatorii soldurilor, musculatura abdominala care trebuie sa se echilibreze cu cea vertebrala si tu faci greseli, pornesti exercitiile din posturi gresite si care pun tocmai acel disc in tensiune. Inseamna ca e in risc de a hernia."
Ca fapt divers, Joseph Pilates, cel care a inventat programul, avea hernie de disc. A doua regula? La sport nu aveti ce cauta dupa o zi intreaga in care ati stat in picioare. Senzatia de greutate pe care o simtiti tocmai la nivelul picioarelor inseamna insuficienta limfatica.
Gerogian Tache, medic primar recuperare medicala: "Nu ar trebui sa intram la clasa prima data, poate ar trebui sa facem cateva miscari in bazin tocmai pentru a nu predispune la rupturi de capilare, la tensiune in peretele venos."
Din acest motiv, sport se face corect doar dimineata, inainte de serviciu. In felul acesta, miscarile au rol de pompa asupra vaselor limfatice, prin care se dreneaza toxinele. Sistemul limfatic este pus in miscare chiar de muschii pe care ii folositi. Nu il fortati seara, ci lucrati inteligent cu el, la prima ora.
Masa musculara, tonusul si mobilitatea le cresteti usor prin aceste exercitii care par banale. Cum? Muschii copiaza respiratia.
Monica Tudor, kinetoterapeut: "Miscarea sa fie o consecinta a respiratiei, asta inseamna ca, de fiecare data, miscarea copiaza respiratia, fara respiratie corecta pilates nu e pilates."
Acum, cu ochii larg deschisi, visati! Vedeti fiecare muschi pe care antrenorul va indica sa il puneti in miscare. Imaginati-l si controlati-l cu cea mai puternica arma - creierul dumneavoastra. Tocmai ati bifat obiectivele unui antrenament inteligent!