Retete de toamna cu dovleac, de la chef Adrian Hadean. Cum te ajuta gatitul sa ai o familie unita

×
Codul embed a fost copiat

Temperaturile scazute duc automat cu gandul si fapta la bucate imbietoare. Pana la Craciun, vedeta e dovleacul. Ne ajuta chef Adrian Hadean, pentru care dovleacul copt e un salt spectaculos in copilarie si acasa.

De altfel, in urmatoarele saptamani, puteti sa incercati in fiecare weekend sa le oferiti celor mici o portie. Indentificarea sentimentului de siguranta....in mancare - acel "mi-aduce aminte de casa" - reprezinta un ingredient important din confortul emotional al unei persoane.

“Pentru ca dovleacul sa fie cel mai bun trebuie sa ii fie putin frig cum zicea bunica mea, sa il piste putin frigul!”, spune Adrian Hadean.

De frig...n-am dus lipsa, asa cum spuneam. Sa trecem, asadar, la treaba! Chef Hadean va incurajeaza sa nu fierbeti dovleacul, indiferent ca il folositi pentru piure sau pentru o placinta. Se coace la foc mic, sa iasa din el zaharul.

Primul preparat: dovleacul copt trece la blender. Face echipa cu niscaiva unt, smintina, lapte dulce si, cel putin la chef Hadean acasa, cardamon. Bine, fiecare cu gustul si regula din propria-i bucatarie. Mai intra putin capuccino, precum si o spuma din lapte agitat 30 de secunde cu blenderul submersibil.

Citește și
dovleac
Dovleacul de 368 de kilograme. Cum a reusit un cuplu din America sa obtina un bostan de basm

Acesta este doar antreul. Un rasfat pentru cei dragi, cum crede Adi Hadean.

Ne indreptam, apoi, privirea spre ultima recolta de vinete din sezon. Cel mai probabil, o adunatura de pricajite. Se cresteaza bine si se pun...la rasfat.

“Daca vrei legume gustoase trebuie sa le tratezi ca si cum ai trata carnea: sa le marinezi, sa le condimentezi, sa le frigi, sa le coci, sa le lasi la marinat”, spune Adi Hadean. “Ii incurajez pe toti oamenii cu copii sa gateasca cat mai mult cu ei, se creaza legaturi foarte faine si puternice in familie si cand pleaca de acasa nu o sa mai fie sfiosi sa gateasca pentru ei. Fiul meu are 2 ani si de cind de avea 6 luni cind gatesc acasa il tin cu mine, in brate, dureaza mai mult gatitul, dar imi place de el”

Vinetele sunt si pe placul juniorului. Se amesteca cu ierburi condimentare si ulei. Vine rindul bucatelelor de conopida sa fie aromatizate in baie de curry, zeama de lamiie si putin ulei. Toate se dau la cuptor si se varsa, apoi, peste un primitor piure din dovleac.

Langa dovleacul zdrobit intr-un piure aratos, merg si cateva felii generoase de carne. Somon ori vita maturata. In acest timp, in tigaie se frige lent arpagicul. Usor de curatat, daca il tineti macar o ora in apa.

“Daca iei o bucata de carne subtire si pui pe ea sare fina, sarea o sa scoata toate sucurile. La o tempteratura de 25 de grade Celsius ai fi surprins sa vezi cit de repede se evapora”, spune chef Hadean.

Asa ca pestele si carnea rosie se taie cu incredere, nu coala de hartie. Peste ele, puneti sare, intotdeauna in granulatie mare! Totul se tine in frigider, pentru macar trei sferturi de ora. Abia dupa, se lasa la foc. Sa izbucneasca aromele. Putin piure de spanac, putin piure de dovleac, o felie zdravana de peste si una generoasa de carne. Sa inceapa weekendul!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
In trecut, era aliment pentru porci, acum este extrem de profitabil. Fructul minune cultivat de tot mai multi fermieri romani
In trecut, era aliment pentru porci, acum este extrem de profitabil. Fructul minune cultivat de tot mai multi fermieri romani

A venit toamna si, odata cu ea, ne imbie un miros irezistibil de dovleac copt. Pietele sunt pline de bostani din productia autohtona, care este foarte bogata anul acesta.

Dovleacul de 368 de kilograme. Cum a reusit un cuplu din America sa obtina un bostan de basm
Dovleacul de 368 de kilograme. Cum a reusit un cuplu din America sa obtina un bostan de basm

La inceput de toamna, un cuplu de fermieri din Pennsylvania se faleste cu un dovleac de basm. Culmea este ca Matt si Alyssa n-au mai cultivat pana acum dovleci, foarte pretuiti de americani, atat pentru decoratiunile de Halloween, cat si pentru placinta.

Castravetele alb cu gust de pepene galben. Cum au reusit cercetatorii din Buzau sa dezvolte soiuri noi de legume
Castravetele alb cu gust de pepene galben. Cum au reusit cercetatorii din Buzau sa dezvolte soiuri noi de legume

Castraveti uriasi, cu gust de pepene galben sau dovleac, ne vor invada pietele. O promit cercetatorii romani din Buzau care au reusit sa dezvolte soiuri noi, iar acum vor sa ii convinga pe legumicultori sa le incerce calitatile.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.