Retete de toamna cu dovleac, de la chef Adrian Hadean. Cum te ajuta gatitul sa ai o familie unita
Temperaturile scazute duc automat cu gandul si fapta la bucate imbietoare. Pana la Craciun, vedeta e dovleacul. Ne ajuta chef Adrian Hadean, pentru care dovleacul copt e un salt spectaculos in copilarie si acasa.
De altfel, in urmatoarele saptamani, puteti sa incercati in fiecare weekend sa le oferiti celor mici o portie. Indentificarea sentimentului de siguranta....in mancare - acel "mi-aduce aminte de casa" - reprezinta un ingredient important din confortul emotional al unei persoane.
“Pentru ca dovleacul sa fie cel mai bun trebuie sa ii fie putin frig cum zicea bunica mea, sa il piste putin frigul!”, spune Adrian Hadean.
De frig...n-am dus lipsa, asa cum spuneam. Sa trecem, asadar, la treaba! Chef Hadean va incurajeaza sa nu fierbeti dovleacul, indiferent ca il folositi pentru piure sau pentru o placinta. Se coace la foc mic, sa iasa din el zaharul.
Primul preparat: dovleacul copt trece la blender. Face echipa cu niscaiva unt, smintina, lapte dulce si, cel putin la chef Hadean acasa, cardamon. Bine, fiecare cu gustul si regula din propria-i bucatarie. Mai intra putin capuccino, precum si o spuma din lapte agitat 30 de secunde cu blenderul submersibil.
Acesta este doar antreul. Un rasfat pentru cei dragi, cum crede Adi Hadean.
Ne indreptam, apoi, privirea spre ultima recolta de vinete din sezon. Cel mai probabil, o adunatura de pricajite. Se cresteaza bine si se pun...la rasfat.
“Daca vrei legume gustoase trebuie sa le tratezi ca si cum ai trata carnea: sa le marinezi, sa le condimentezi, sa le frigi, sa le coci, sa le lasi la marinat”, spune Adi Hadean. “Ii incurajez pe toti oamenii cu copii sa gateasca cat mai mult cu ei, se creaza legaturi foarte faine si puternice in familie si cand pleaca de acasa nu o sa mai fie sfiosi sa gateasca pentru ei. Fiul meu are 2 ani si de cind de avea 6 luni cind gatesc acasa il tin cu mine, in brate, dureaza mai mult gatitul, dar imi place de el”
Vinetele sunt si pe placul juniorului. Se amesteca cu ierburi condimentare si ulei. Vine rindul bucatelelor de conopida sa fie aromatizate in baie de curry, zeama de lamiie si putin ulei. Toate se dau la cuptor si se varsa, apoi, peste un primitor piure din dovleac.
Langa dovleacul zdrobit intr-un piure aratos, merg si cateva felii generoase de carne. Somon ori vita maturata. In acest timp, in tigaie se frige lent arpagicul. Usor de curatat, daca il tineti macar o ora in apa.
“Daca iei o bucata de carne subtire si pui pe ea sare fina, sarea o sa scoata toate sucurile. La o tempteratura de 25 de grade Celsius ai fi surprins sa vezi cit de repede se evapora”, spune chef Hadean.
Asa ca pestele si carnea rosie se taie cu incredere, nu coala de hartie. Peste ele, puneti sare, intotdeauna in granulatie mare! Totul se tine in frigider, pentru macar trei sferturi de ora. Abia dupa, se lasa la foc. Sa izbucneasca aromele. Putin piure de spanac, putin piure de dovleac, o felie zdravana de peste si una generoasa de carne. Sa inceapa weekendul!
Sursa: Pro TV
Etichete: carne, familie, gratar, gatit, retete, dovleac, vinete, Adrian Hadean,
Dată publicare:
16-10-2015 13:53