Castravetele alb cu gust de pepene galben. Cum au reusit cercetatorii din Buzau sa dezvolte soiuri noi de legume
Castraveti uriasi, cu gust de pepene galben sau dovleac, ne vor invada pietele. O promit cercetatorii romani din Buzau care au reusit sa dezvolte soiuri noi, iar acum vor sa ii convinga pe legumicultori sa le incerce calitatile.
Avantajele - spun ei - sunt multiple. In primul rand productiile noilor castraveti sunt mult mari si pot fi folositi chiar si in industrie.
Este primul an in care specialistii de la Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura din Buzau produc acest soi. Daca este cules inainte de a ajunge la maturitate, poate fi consumat fara probleme crud, in salate, la fel ca un castravete obisnuit. Si are acelasi gust.
Neobisnuit la acest soi de castravete este faptul ca in momentul in care ajunge la maturitate se transforma intr-un adevarat pepene galben. Are mirosul specific pepenelui galben si la gust cercetatorii ne asigura ca seamana perfect.
Acest soi ajunge sa masoare mai bine de un metru, si, la fel ca celalalt, se poate manca, numai ca la gust seamana mai degraba cu un dovlecel. Cand fructele ajung insa la maturitate pot fi folosite ca izolatori in locul polistirenului, in afara se folosesc la izolarea caselor.
Intr-o alta sera, cercetatorii se mandresc cu un castravete urias maro. Insa la gust nu difera mult de cel cu care suntem noi obisnuiti.
Cercetatorii incerca sa ii covinga pe legumicultori ca pot obtine profit chiar si cu un castravete alb, care nu e atat de mare ca si celelalte soiuri. Din el insa se pot produce cosmetice de o foarte buna calitate.
In afara de castraveti, cercetatorii au mai dezvoltat si cateva soiuri de vinete, la fel de neobinuite. Astfel, in curand, am putea cumpara de la piata vinete albe, galbene sau chiar bicolore.