In trecut, era aliment pentru porci, acum este extrem de profitabil. Fructul minune cultivat de tot mai multi fermieri romani
A venit toamna si, odata cu ea, ne imbie un miros irezistibil de dovleac copt. Pietele sunt pline de bostani din productia autohtona, care este foarte bogata anul acesta.
Fermierii au renuntat la porumb pentru aceste culturi tot mai profitabile pentru ca cererea este in crestere. Daca in urma cu cativa ani era dat porcilor, acum dovleacul a ajuns in meniurile restaurantelor, dupa modelul occidental.
De la supa si placinta, pana la piure, dovleacul poate fi consumat pe toata perioada sezonului rece. Iar restaurantele de cinci stele au cerere pentru el. Iata un delicios risotto cu dovleac si scoici Saint Jacques.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Stefan Popescu, bucatar: "L-am facut cremos, am pus parmezan mascarpone, scoicile Saint Jacque."
Supele sunt insa cele mai cautate.
Stefan Popescu, bucatar: "Crema de dovleac, tajin cu dovleac, piure. Asa cum vedeti, bostanul de acolo asa se dadea la porc. Acum putem sa facem supe crema. Avem o supa crema de dovleac cu dovleac, telina, pasta tahia de dovleac, unt."
Iar desertul din acest sezon trebuie musai sa contina dovleac, miere, nuci, fistic si scortisoara.
Nutritionistii spun despre dovleacul placintar ca este un fruct minune, care ne ajuta sa ne mentinem glicemia constanta si sa nu ne ingrasam.
Marie Vranceanu, nutritionist: "Contine o cantitate mica de carbohidrati, 3,5 grame/100 de gr, dar pentru ca contine cantitati mari de pectine si mucilagii, eliberarea acestor carbohidrati se face treptat, nu influenteaza asupra glicemiei noastre si poate fi consumat si de persoanele care sufera de diabet.”
In ton cu cererea, la Varasti, aproape de Bucuresti acest fermier a cultivat dovleci pe 20 de hectare.
Nicusor Ninel Neagu, fermier: “NU sunt pretentiosi. Este un trend, ca sa nu zic o fita. E o fita pozitiva, chiar merita sa fie consumati.”
Dupa ce sunt adunati de pe camp, dovlecii ajung in depozit unde sunt spalati si pregatiti sa fie livrati. Numai anul acesta, din Varasti,vor ajunge peste 200 de tone de dovleci in supermarketurile din intreaga tara.
Fermier: “Este un placintar cu un bogat continut de zahar. Asta se preteaza de Halloween. Miroase fantastic si gustul este extraordinar.”
Nu doar productia interna creste. De la an la an importam tot mai multi dovleci din Italia, Olanda si Turcia.
Sursa: Pro TV
Etichete: nutritionist, restaurant, fructe, fermieri romani, dovleac,
Dată publicare:
06-10-2015 18:49