Relatia dintre colesterolul bun, cel rau, trigliceride si alcool. Dereglarile valorilor pot ascunde o afectiune a tiroidei
Ne speriem de colesterolul din sange pe motiv ca dezvolta boli cardio-vascualre. In loc sa va temeti, tineti minte doua aspecte:
Colesterolul bun, HDL, cel care mareste speranta de viata, se mentine in valori normale prin miscare si evitand consumul excesiv de alcool. Nu exista niciun medicament care sa il stimuleze.
In plin proces de digestie, dupa ce alimentele sunt maruntite in stomac, sunt impinse in intestinul subtire. Aici, colesterolul este maruntit din nou. Abia acum se absoarbe de catre sange si prin acesta ajunge la ficat. Ficatul il modifica in forme ce pot fi utilizate de organism si le elibereaza apoi in sange.
Un pahar de vin zilnic iI este permis oricarui adult. Alaturi de miscare, acesta contribuie la cresterea colesterolului bun - HDL colesterol.
Prof. dr. Dan Olteanu, medic primar gastroenterolog: "Putin! Daca am depasit doua pahare de vin pe zi nu mai este bine. Un vin de 12% alcool inseamna sa bem 100 de ml. Au rol protector si acestea."
Analizele uzuale va ofera informatii despre LDL colesterol, colesterolul rau, HDL colesterol, colesterolul bun, dar si despre trigliceride. Ce relatie exista intre ele? Dintre toate acestea, LDL colesterol este singurul care se depune in peretele vascular si determina atero-scleroza. La polul opus gasim HDL colesterol care se opune in mod natural colesterolului rau. Acesta insa poate fi impiedicat sa isi faca treaba de valorile mari ale trigicleridelor.
Prof. dr. Dan Olteanu, medic primar gastroenterolog: "Bunaora, un om care nu are boala cardio-vasculara simptomatica, tulburari de ritm si daca nu are factori de risc: diabet, fumat, tensiune mare, in condtiile astea nu facem tratament medicamentos decat daca LDL colesterolul ajunge la 190 fata de sub 100, cat e normal."
Si daca nu aveti nevoie de medicatie, cateva reguli ar trebui sa respectati. Spre exemplu vreti sa slabiti. Alegeti sa scapati de cel mult doua kilograme intr-o luna. Asa este normal! O astfel de scadere ponderala are impact pozitiv si asupra grasimilor din sange.
Prof. dr. Dan Olteanu, medic primar gastroenterolog: "Daca scadem peste un kg pe saptamana, cum fac unele regimuri, riscam o complicatie heptica, cu steatoza hepatica."
Cu alte cuvinte, grasimea se depune in ficat, deci va invartiti intr-un cerc vicios.
Aveti LDL colesterol marit desi faceti miscare si respectati principiile de nutritie? Ficatul este oglinda activitatii endocrine. Spre exempu, daca tiroida produce prea multi hormoni sau prea putini, testele ficatului arata modificari.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Cand hormonii tiroidieni sunt foarte multi, ficatul sufera. La polul opus si in hipotiroidie rata metabolismului e foarte incetinita."
Odata ce tratati tiroida, isi va reveni si ficatul.
Sursa: Pro TV
Etichete: râu, miscare, alcool, digestie, ficat, colesterol, hdl, ldl, csid, tiroida, trigliceride,
Dată publicare:
09-12-2016 09:04