Cat de important este sa mestecam indelung alimentele. Acest mic gest poate avea efecte miraculoase asupra siluetei

×
Codul embed a fost copiat

Mestecati indelung - este prima recomandare a medicilor cand vine vorba de diete. Masticatia reduce portiile involuntar. Daca mestecati mai mult o bucata de paine veti simti gustul dulce, semn ca amidonul a fost descompus in glucoza.

Sa mestecati mult inseamna secretie sporita de saliva. Fenomenul duce la aparitia tialinei, o enzima care participa activ la digestie. Si totul decurge perfect! Saliva secretata protejeaza in primul rand dintii. Cu cat o gasim in cantiate mai mare, cu atat protectia naturala este sporita. Apoi intervine in prima faza a digestiei. In interiorul ei gasim amilaza salivara, care digera 60% din hrana normala a unui om.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Amilaza seamana cu o enzima din pancreas. De exemplu, o bucata de paine pe care o mestec foarte, foarte mult vedem ca simtim gustul dulce pentru ca amidonul deja se descompune in glucoza."

Dar saliva e secretata in cantitati mari, asa cum este normal, doar de alimentele tari. Maruntirea lor descarca tialina, o enzima care participa activ la digestie, in cantitati optime. Secretia salivara poate fi insa declansata vizual.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Ca sa ne stimulam secretia salivara trebuie sa mancam din farfurii frumoase, colorate, mancarea sa fie atrgatoare, pentru ca faza digestiei incepe de la nivel salivar, nu mai vorbim de un nivel mental."

Citește și
mamaliga
Cum sa scapam de efectul "yo-yo" al curelor de slabire hipocalorice? Secretul sta in proportia nutrientilor din farfurie

Cu cat alimentele sunt mai mici, cu atat enzimele din sucul digestiv si apoi din duoden si pancreas vor actiona mai eficient. Intestinul subtire este perfect pregatit sa primeasca hrana. E si o masura activa impotriva ulcerului duodenal.

Sa mestecati mult orice aliment inseamna sa limitati automat portiile. Creierul are nevoie de 20 de minute ca sa comande senzatia de statietate. In timpul acesta, daca veti manca repede, cantitatea de hrana va fi mare. Daca nu va veti grabi, veti observa ca va veti satura cu mai putin.

Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii: "Mananc mult, repede, inghit prea mult aer, se destinde mult prea mult stomacul, in plus mananc mai mult decat am nevoie pentru ca informatia ajunge mai greu la creier."

Aceasta informatie simpla care tine de fiziologia digestiei va ajuta deci sa limitati portiile fara efort.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Cum sa le explicam adolescentelor ce este menstruatia. Jena parintelui nu face altceva decat sa le sperie
Cum sa le explicam adolescentelor ce este menstruatia. Jena parintelui nu face altceva decat sa le sperie

Multi parinti se lovesc de jena, cand trebuie sa le povesteasca fetitelor despre ce inseamna menstruatia sau se ingroapa in explicatii inutile, care nu fac decat sa le sperie.

Cum sa scapam de efectul
Cum sa scapam de efectul "yo-yo" al curelor de slabire hipocalorice? Secretul sta in proportia nutrientilor din farfurie

"Nu mai mananc paine, nici cartofi, nici paste! O sa slabesc si in timp-record voi arata perfect!" Cunoasteti abordarea? Sa ignorati carbohidratii inseamna calea sigura spre un nedorit efect yo-yo.

A inceput sezonul meselor imbelsugate! Cum sa mancam preparatele grele si ce sa facem dupa pentru a nu avea probleme
A inceput sezonul meselor imbelsugate! Cum sa mancam preparatele grele si ce sa facem dupa pentru a nu avea probleme

Cum incepe decembrie, cum visam la mesele copioase! Sigur, nu ne permitem sa ne jucam cu imaginatia si fericirea nimanui.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev
Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev

Forțele Armate ale Ucrainei își modernizează rapid artileria și rachetele, combinând arme occidentale și sisteme produse local, potrivit colonelului Andriy Zhuravlev, adjunctul șefului de stat major al Armatei.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.