Cat de important este sa mestecam indelung alimentele. Acest mic gest poate avea efecte miraculoase asupra siluetei
Mestecati indelung - este prima recomandare a medicilor cand vine vorba de diete. Masticatia reduce portiile involuntar. Daca mestecati mai mult o bucata de paine veti simti gustul dulce, semn ca amidonul a fost descompus in glucoza.
Sa mestecati mult inseamna secretie sporita de saliva. Fenomenul duce la aparitia tialinei, o enzima care participa activ la digestie. Si totul decurge perfect! Saliva secretata protejeaza in primul rand dintii. Cu cat o gasim in cantiate mai mare, cu atat protectia naturala este sporita. Apoi intervine in prima faza a digestiei. In interiorul ei gasim amilaza salivara, care digera 60% din hrana normala a unui om.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Amilaza seamana cu o enzima din pancreas. De exemplu, o bucata de paine pe care o mestec foarte, foarte mult vedem ca simtim gustul dulce pentru ca amidonul deja se descompune in glucoza."
Dar saliva e secretata in cantitati mari, asa cum este normal, doar de alimentele tari. Maruntirea lor descarca tialina, o enzima care participa activ la digestie, in cantitati optime. Secretia salivara poate fi insa declansata vizual.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Ca sa ne stimulam secretia salivara trebuie sa mancam din farfurii frumoase, colorate, mancarea sa fie atrgatoare, pentru ca faza digestiei incepe de la nivel salivar, nu mai vorbim de un nivel mental."
Cu cat alimentele sunt mai mici, cu atat enzimele din sucul digestiv si apoi din duoden si pancreas vor actiona mai eficient. Intestinul subtire este perfect pregatit sa primeasca hrana. E si o masura activa impotriva ulcerului duodenal.
Sa mestecati mult orice aliment inseamna sa limitati automat portiile. Creierul are nevoie de 20 de minute ca sa comande senzatia de statietate. In timpul acesta, daca veti manca repede, cantitatea de hrana va fi mare. Daca nu va veti grabi, veti observa ca va veti satura cu mai putin.
Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii: "Mananc mult, repede, inghit prea mult aer, se destinde mult prea mult stomacul, in plus mananc mai mult decat am nevoie pentru ca informatia ajunge mai greu la creier."
Aceasta informatie simpla care tine de fiziologia digestiei va ajuta deci sa limitati portiile fara efort.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, nutritie, digestie, diete, saliva, csid, mestecat,
Dată publicare:
08-12-2016 08:53