Cum sa le explicam adolescentelor ce este menstruatia. Jena parintelui nu face altceva decat sa le sperie

Ultimul update: Sambata 10 Decembrie 2016 07:23
Data publicarii: Miercuri 07 Decembrie 2016 09:16
Categorie: CSID

Multi parinti se lovesc de jena, cand trebuie sa le povesteasca fetitelor despre ce inseamna menstruatia sau se ingroapa in explicatii inutile, care nu fac decat sa le sperie.

Cand apare menstruatia? Intre noua si zece ani, spun statisticile actuale. Momentul trebuie explicat corect si simplu.

Totusi, foarte multi parinti inca se lovesc de jena cand trebuie sa faca asta, ori rusinea mostenita in decenii de trista amintire nu trebuie sa incapa intr-o discutie despre rata de schimb celular. Fenomen intalnit si la suprafata pielii si in interiorul plamanilor. Iata deci un punct de pornire pentru explicatii.

In fiecare luna, mucoasele din interiorul aparatului respirator se reinnoiesc. Toate celulele nou aparute trebuie sa fie identice cu celulele mama. In fiecare luna, pielea se reinnoieste. Schimbari similare apar si in interiorul colonului, iar acelasi fenomen il regasim si in uter.

Pentru o fetita mai mica de noua ani, povestea trebuie sa inceapa simplu. In fiecare luna la varsta adulta suntem in proportie de peste 80% nou-nouti. Abia acum intra in discutie menstruatia, care poate fi explicata prin schimbarea celulelor din interior.

Col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Inauntrul sau uterul e tapetat de o mucoasa care se cheama endometru, acest endometru sub influenta hormonilor luna de luna se ingroasa ca o plapumioara ca sa primeasca sarcina."

Mucoasa uterina, denumita asadar endometru, ajunge la o grosime de 8-10 milimetri. Daca sarcina nu a aparut, e momentul sa se declanseze menstruatia.

Col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "De fapt, menstruatia este eliminarea de celule endometriale care se pregatisera sa apara o sarcina, cu o cantitate de sange."

Dar de ce celulele din interiorul uterului se reinnoiesc si in proces se elimina sange? Atata vreme cat pielea sau mucoasa respiratorie trec prin acest proces fara sa vedem sange pe suprafata.

In timp ce se ingroasa, mucoasa din uter are nevoie sa fie bine vascularizata. Pentru a putea mentine o eventuala sarcina. Si va crea asadar o retea proprie de vase de sange. Procesul de numeste angio-neo-geneza. Nu a aparut sarcina, ramificatia sanguina devine inutila si trebuie eliminata.

Desi ati fost poate crescuti in familii in care nu s-a vorbit despre asta, e bine sa abordati deschis subiectul, cu explicatii ancorate in realitate, cu anatomie spusa pe limba unui copil de noua, zece ani.

Altfel, orice poveste fara fundament nu va face decat sa le sperie pe fetite.

Cum sa scapam de efectul
Cum sa scapam de efectul "yo-yo" al curelor de slabire hipocalorice? Secretul sta in proportia nutrientilor din farfurie
adolescenti
Cum îi putem ajuta pe adolescenți să treacă de cea mai dificilă perioada în viaţă
Daniel Nițoiu explică avantajele folosirii trotinetei în București: ”Sănătate și corp frumos”
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
medic
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi