Regulile alimentare ale primilor ani de viata. Cum putem sa ne ferim copiii de boli si obezitate
O farfurie mare cu de toate - asa suna crezul adanc inradacinat in constiinta parintilor cand vine vorba despre alimentatia celor mici.
Totusi, ca sa creasca normal, unui copil nu-i trebuie indestulare fortata, ci diversitate. Cu alimente naturale, in cantitati mici, la baza.
Hrana inalt procesata a inlocuit-o pe cea naturala. Este semnalul de alarma pe care il trag pediatrii. Acestia constata boli ale varstei adulte la cei mici, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea si hipertensiunea. Construim impreuna regulile alimentare ale primilor ani de viata.
Prof. dr. Nicolae Hancu, medic primar diabet si nutritie: "Diabetul de tip 2 aparea dupa varsta de 30 de ani, acum apare si la 15 ani. Exista epidemie de diabet de tip 2 la copii si la adultul tanar".
Vorbim despre o boala care se instaleaza odata ce peste 80% din celulele pancreasului sunt consumate. Acestea secreta insulina. Hormonul, extrem de important, ne ajuta sa utilizam glucoza - zaharul din sange. O transporta in celule, unde este tranformata in energie. Diabetul, dar si obezitatea la varste mici pot fi prevenite. Inca din primul an de viata. E de retinut ca pana la trei ani cei mici nu au pofte alimentare dintr-un motiv simplu: papilele gustative nu le sunt inca dezvoltate.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Nu ca nu ii place gustul, sa ne intelegem... Daca copilul nu ii place ceva, aceasta e textura, nu gustul."
Asadar, puteti sa ii oferiti orice fel de hrana. Mizati pe combinatiile de care are nevoie. Nu ii place textura? Sa fie multe piureuri.
Mai putin, poate, cel facut din cartofi si lapte, pus langa o bucata generoasa de carne. Este o bomba calorica. Ii oferiti carne? Pe post de garnitura incercati piureurile din conopida sau brocoli. Ambele contribuie la digestia optima a carnii si nu maresc caloriile ingerate.
In ziua urmatoare, puteti sa alternati cu piure de cartofi. Aceasta insa se prepara cu putin ulei presat la rece si nu cu unt si lapte din abundenta. In plus, se combina cu bucati mici de salata din orice leguma.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Sunt unele situatii in care cineva din familie spune: 'nu ai mancat tot, vreau sa mananci'. Copilul cat poate manca?".
Este a doua regula a copilariei. Copilul are nevoie de portii mici preparate din alimente naturale: legume, cereale, carne, lactate, fructe. Se dezvolta si creste cu ajutorul calitatii alimentelor, nu datorita farfuriilor mari.
O alta regula vitala din copilarie prin care faceti activ preventie impotriva diabetului si obezitatii este micul dejun in cantitate suficienta.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Micul dejun trebuie sa reprezinte 35% din ce maninca. Ca sa pot sa traiesc, eu trebuie sa am energie. Cand mi-o iau? Dimineata! Ca o masina. Masina cand pleaca trebuie sa aiba benzina. Nu are, nu merge".
Micul dejun pentru un copilas se compune optim din lactate fermentate, paine integrala sau cereale integrale, fructe uscate, fructe oleaginoase: nuci, alune pisate. Totul se termina cu bucatele mici, divers colorate, de fructe proaspete. Nu uitati de bananesis mancati impreuna. Imitarea parintelui inseamna de fapt educatia alimentara timpurie.