Reguli simple care fac orice mancare mai sanatoasa. De ce nu este bine sa preparati termic nucile sau migdalele

×
Codul embed a fost copiat

Ciorba de legume este un fel de mancare recomandat... la orice varsta. O prajitura din faina integrala si nuci este considerata perfect sanatoasa. Si, la fel, indicata tuturor claselor de consumatori.

Atentie mare insa la detalii, cand gatiti! Si mancarea aparent sanatoasa poate fi distrusa usor, daca metodele de preparare sunt total neadecvate.

O felie de carne slaba, combinata cu o salata, va aduce mare parte din cei 53 de nutrienti necesari zilnic. Contine 7g de proteina pura, de cea mai buna calitate.

Dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Este nemaipomenita preparata la aburi sau pe gratar pentru ca ea ne aduce aportul perfect de proteic cu 0 lipide.”

Totul se schimba daca o prajiti in ulei sau o gatiti pane. In acest moment, practic, consumati caloriile din ulei si nimic altceva. Pe de alta parte, chiar daca preparati carnea la cuptor, in apa, aveti grija ca temperatura sa nu depaseasca 160 de grade Celsius. Iata ce se intampla la valori mai mari.

Citește și
Michael Pascale
Din restaurante cu stele Michelin, in Maramures. Un chef roman si sotia lui tin cursuri gratuite de gatit in Baia Mare

Dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Modifica structura biologica a carnii si atunci carnea nu mai are aceasta valoare biologica. Degeaba mancam acea carne.”

Daca va ganditi sa preparati o supa sau o ciorba, nu caliti legumele in ulei. Le puteti sota in apa sau in suc de rosii. Altfel, vor face din ciorba un aliment nociv. Iar daca visati la o prajitura de casa, nu puneti in compozitie nuci sau alte seminte.

Dr Cristina Balanescu, nutritionist: “Toate semintele, deci toate fructele oleaginoase, isi modifica din calitati, e foarte greu de facut prajituri.”

Fructele oleaginoase se consuma imediat dupa ce le scoateti din coaja. Daca le preparati termic sau chiar daca le tineti la lumina, devin toxice. Uleiurile valoroase se distrug. Cat priveste fructele - un gem e delicios. Dar... odata ce le transformati termic, nu mai au pic de vitamine.

Dr Serban Damian, nutritionist: “Congelarea nu distruge calitatile nutritionale ale fructelor, pot fi pastrate de ordinul catorva luni fara asa avem niciun fel de problema de congelare. Vom avea aceleasi beneficii ca si la fructele proaspete.

Odata decongelate, fructele nu se recongeleaza. Motivul? La de-congelare, membrana celulara a alimentului se sparge. Aceasta contine de fapt toata informatia genetica. Factorul nutritional pentru care consumati un aliment. De aceea, sucul rezultat in urma decongelarii se consuma integral.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
iLikeIT. Cum gateste Chef FOA pe smartphone. Secretele bucatariei digitale, dezvaluite de vedeta Masterchef
iLikeIT. Cum gateste Chef FOA pe smartphone. Secretele bucatariei digitale, dezvaluite de vedeta Masterchef

Chef FOA este un veritabil artist in bucatarie, talentat si mereu binedispus. Dar oare cum sta cu tehnologia?

Din restaurante cu stele Michelin, in Maramures. Un chef roman si sotia lui tin cursuri gratuite de gatit in Baia Mare
Din restaurante cu stele Michelin, in Maramures. Un chef roman si sotia lui tin cursuri gratuite de gatit in Baia Mare

Inspirati de scolile culinare franceze, un tanar maestru-bucatar din Maramures si sotia lui frantuzoaica predau arta culinara celor pasionati.

Un jurat Masterchef le ofera cursuri tinerilor fara bani. “De cand am pus prima data mana pe o tigaie mi-am dorit sa gatesc”
Un jurat Masterchef le ofera cursuri tinerilor fara bani. “De cand am pus prima data mana pe o tigaie mi-am dorit sa gatesc”

"Scoala de Bucatari". Asa se numeste proiectul demarat de Adrian Hadean in urma cu mai bine de o luna, la care iau parte 10 tineri pasionati de gatit.

Recomandări
Armata Română în alertă, după ce a detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche
Armata Română în alertă, după ce a detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche

Ministerul Apărării a anunţat, joi seara, că radarele Armatei au detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche.

Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei
Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei

Avionul companiei din Azerbaidjan, prăbușit în Kazahstan, a fost cel mai probabil, lovit de o rachetă sol-aer a unui sistem rusesc Panțir, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană.

Facturile Nordis, prezentate de Marcel Ciolacu, prezintă mai multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea lor
Facturile Nordis, prezentate de Marcel Ciolacu, prezintă mai multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea lor

Marcel Ciolacu s-a ținut de cuvânt și a postat pe TikTok documente care, spune el, ar fi dovada că a plătit din banii personali zborurile la Nisa și Madrid.