Psiholog sau psihiatru? Care este cea mai buna solutie in cazul unei depresii puternice
Psiholog sau psihiatru? Iata intrebarea daca va confruntati cu o depresie. Cuvintul are puteri magice, dar in cazul unei boli severe este obligatorie medicatia.
Nu am chef de nimic! Iata ce spun cele mai multe persoane care se confrunta cu depresia. Vorbim despre o boala care are nevoie de tratament medicamentos la timp. Afectiunea nu trece doar prin consiliere psihologica.
In prima parte a vietii, copii pot avea manifestari depresive, dar extrem de rar sunt asociate unei boli psihiatrice. Unele semne insa ar trebui sa va convinga sa cereti ajutor de specialitate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Sunt indicatori la care trebuie sa fie atenti parintii - daca copilul devine mai trist pe o perioada lunga de timp, daca incepe sa izoleze, daca apar niste stari de nervozitate peste ce fusese inainte", explica psihologul Andreea Manolache.
In timpul adolescentei, in cazul celor mai multi nu exista un echilibru emotional. Iar manifestarile depresive pot aparea pur si simplu, fara sa fie legate de un eveniment negativ. Cereti ajutorul psihologului! In viata adulta insa, majoritatea formelor de depresie au nevoie de ajutorul psihiatrului.
"Mai ales in formele severe de depresie, acolo trebuie medicatie. In doza corespunzatoare si la momentul oportun. Ar fi usor hazardat sa trimitem un pacient cu depresie severa la psiholog in speranta ca lucrurile se vor rezolva", spune psihiatrul Eduard Motoescu.
Insa rolul psihologul e bine stabilit. Terapia psihologica e complentare medicatiei.
"Cuvintul are o putere magica, chiar s-a observat ca exista modificari biochimice la nivel cerebral dupa anumite forme de psihoterapie", mai spune Motoescu.
Insa in cazul acestei boli fiecare moment fara ajutor medicamentos conteaza. Iata de ce afectiunea nu poate sa treaca doar cu ajutorul psihologului:
"Depresia este o modificare profunda la nivelul biochimiei cerebrale. Din fericire exista terapii farmacologice foarte focalizate, efectele adverse sunt minime", a mai spus psihiatrul.
Modificarile biochimice sunt readuse la normal asadar cu substante active. Pe linga ajutorul medicamentelor, este utila in paralel consilierea psihologica. Daca depresia apare dupa un eveniment nefericit, aveti cele mai mari sanse de recuperare perfecta si chiar in scurt timp.
Exista insa si forme de depresie care se instaleaza pur si simplu, desi aveti o viata implinita. Acesta sunt cazurile cele mai dificiile. E indicat ca, de la primele semne ale tulburarii, sa cereti ajutor medical de specialitate.