Informatiile pe care femeile trebuie sa le stie despre menstruatie. Cat dureaza si care sunt cauzele durerii
Cat dureaza menstruatia? Dar durerile menstruale? Iata informatii esentiale despre starea aparatului genital, dar si despre sistemul hormonal.
Care sunt cauzele durerii menstruale? Exista nu mai putin de 7 teorii, dar rapunsul nu este inca unul cert. Disconfortul lunar este atenuat dupa nastere. Pana atunci insa, exista solutii terapeutice. Aflam cind e indicat sa mergeti la medic.
In cazul celor mai multe fete, menstruatia debuteaza la 12 ani. Dar, pana la implinirea varstei de 18 ani, tanara nu trebuie sa se astepte la o frecventa lunara a singerarii menstruale. In acesti 4 ani, se maturizeaza atit sistemul hormonal, cit si aparatul genital.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"De aceea e bine ca mamele sa nu vina speriate cind menstruatia fetitelor de 14 ani absenteaza uneori, se poate intimpla in timpul maturizarii axelor de control", spune ginecologul Ruxandra Dumitrescu.
"E bine sa ai un doctor pe care sa-l vizitezi anual, nu anul asta un doctor, peste 6 luni altul. Eu nu spun sa nu ceri mai multe pareri, insa e bine sa ai medicul tau", spune specialistul Corina Chisu.
Dupa 18 ani, ciclul menstrual dureaza 28 de zile, iar singerarea menstruala, in medie, 3-4 zile. Da-ti importanta acestor date despre dumneavoastra.
"Menstruatia dureaza in jur de 3-7 zile, cu limite intre 2-8 zile, iar cantitatea de singe pierduta pe zi nu trebuie sa fie mai mare de 30- 60 de mililitri de singe pe zi, cu maximum de 80 de militri pe zi", explica doctorul Chisu.
Dar fiecare femeie constata o regula personala. Cu alte cuvinte, in fiecare luna, menstruatia are o anumita durata si un anumit volum. Acestea se vor repeta luna urmatoare si tot asa. Orice modificare la regula cu care sunteti obisnuita se comunica medicului ginecolog, pentru ca poate ascunde boli. Inainte de prima nastere, de obicei, exista si dureri menstruale.
"Stim ca durerea normala, pre-menstruala, este 1-2 inainte de menstruatie, cind singerarea incepe sa porneasca, ea se va diminua si a doua zi va disparea", spune Dumitrescu.
Si caracterul durerii trebuie comunicat ginecologului deoarece poate da informatii despre posibile boli. Exista mai multe teorii care privesc aceste dureri. Una dintre explicatii ar fi ca, in ciclul anterior, femeia a fost fertila. Cu alte cuvinte, a secretat hormonul progesteron in cantitati normale.
"De multe ori, dupa nastere, pentru ca ligamentele care sustin uterul se relaxeaza scade aceasta durere, iar femeile sunt mai linstite in aceasta perioada. Cauzele precise ale durerii premenstruale nu se cunosc. Ceea ce este sigur este ca recomandam femeilor anti-inflamtorii nesteroidiene", a spus Dumitrescu.
Medicatia insa nu trateaza cauza, iar peste o luna va aparea acelasi disconfort menstrual.