Proteinele de origine animala pot fi daunatoare. Cum putem ajuta organismul sa le elimine corect si eficient
Dupa o iesire la gratar, beti cat mai multa apa pentru a diminua excesul. Profitati si de faptul ca sunteti in aer liber si cautati sa faceti efort fizic.
In timpul miscarii alerte, cantitatea de proteine din sange scade. Simultan, creste capacitatea de procesare a rinchilor, iar situatia devine favorabila, chiar si dupa un exces alimentar.
Dupa consumul de proteine din carne, oua si branzeturi rezulta deseuri pe care organismul le elimina din sange in urina. Cele mai importante sunt: acidul uric, creatinina si ureea. Aceste substante se gasesc, in mod normal, in sange in concentratii mici, dar ele devin daunatoare pentru organism daca depasesc un anumit nivel de concentratie.
O ombleta de dimineata, cu sunca si branza, un gratar la pranz si un peste. Tocmai v-ati depasit cu 90% necesarul de proteine de origine animala.
Daca ati facut excese, beti apa, diminuandu-l astfel in zilele urmatoare.
Si mai e un mecanism reglator:
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In timpul efortului fizic, cantitatea de proteine scade si ea, proteinele din sange crescand filtrarea proteinelor in urina. Cantitatea de apa eliminata prin rinichi scade, iar cantitatea de proteine din urina creste."
Asadar, miscare dupa un exces de proteine de origine animala.
Supraproductia de acid uric nu este neaparat o boala propriu-zica, ci un factor de risc metabolic.
Dr. Serban Damian, medic nutritionist: "Ficatul este principalul loc unde se transforma orice fel de tip de proteina pe care o luam din alimentatie, iar rinichiul este locul unde se filtreaza rezidurile si se reabsorb proteinele. Daca apar foarte multe proteine in urina, albuminele in special, atunci functia renala nu este normala."
Daca in sumarul de urina este specificat ca aveti proteine in exces, atunci mergeti la medic. Ureea este, de asemenea, produsul descompunerii proteinelor din hrana. Ureea din sange arata gradul de hidratare al organismului.
Creatinina este o alta analiza, care descrie functia renala. Daca observati valori normale ale cratininei in buletinul de analiza, dar la limita superioara, atunci discutati cu un medic specialist. Inseamna ca pierdeti celule functionale ale rinichiului.
Mihai Dumitrache, medic specialist urolog: "La o creatinina de 0,8, probabil ca multi trec peste ea pentru ca vad ca este in limita normala si nu stau sa-si faca probleme."
Din nou, mergeti la medicul specialist daca valoarea creatininei este la limita superioara. Acesta va calcula, asa numitul, clearence la creatinina. Este modul prin care se masoara exact activitatea renala. Astfel se poate stabili insuficienta renala
Sursa: Pro TV
Etichete: rinichi, proteine, uree, creatinina, renala,
Dată publicare:
21-07-2017 11:38