Durerile de urechi pot fi provocate si de infectiile de piscina. Nu trebuie tratate cu antibiotice, la intamplare

Ultimul update: Joi 20 Iulie 2017 07:20
Data publicarii: Luni 17 Iulie 2017 08:24
Categorie: CSID

V-ati intors din vacanta cu dureri de urechi? Nu excludeti o infectie de piscina. Situatia poate conduce rapid la ameteli, care nu se rezolva prin medicamente.

Va doare urechea dupa o vacanta cu multe scunfundari? Mergeti la medic si nu la farmacie pentru antibiotice la intamplare, este recomandarea oricarui specialist.

Doctor Claudia Nechifor: "Noi folosim in continuare antibiotice cu mare larghete si o parte isi epuizeaza eficienta. Apare si rezistenta la bacterii si apar si apar si reactii adverse la antibiotice."

Pe de alta parte, retineti ca, in cazul copiilor, otitele repetate pot sugera de asemenea o alergie. Atopia, adica predispozitia genetica pentru boli alergice, se intalneste la majoritatea pacientilor cu otita medie seroasa. A fost evidentiata prin prezenta in secretiile din ureche a markerilor de alergie. Frecvent, exista o asociere a otitei medii seroase cu rinita alergica, prin sensibilizare la praf de casa si polenuri de orice.

In cazul adultilor, orice infectie in zona ORL poate determina episoade scurte de ameteli, numite vertij de pozitie. Cum e posibil? In urechea interna, in afara de celulele auditive, exista receptori care participa la echilibru.

Receptorii care anunta pozitia capului, aflati asadar in ureche, sunt mici pietricele din calciu. Acestia stau intr-o membrana gelatinoasa  ,numita macula. In functie de micarea capului, migreaza in fata, in spate, stanga sau dreapta.

Doctor Ioana Voda, medic primar ORL: "Aceasta macula isi schimba vascularizatia, poate sa ajunga in hipoxie si asa cum ne doare in gat, ne doare in ureche. O otita poate sa schimbe vascularizatia maculei si sa nu fie bine irigata si sa piarda acesti otoliti. Si dupa raceli, infectii, poate sa dea crize de vertij."

Asadar, o infectie afecteaza vascularizatia locala si pot aparea ameteli. Vorbim despre episoade in care simtiti ca se invarte casa cu dumneavoastra, dar care nu sunt insotite niciodata de dureri de cap ori de voma. Se diagnosticheaza cu precizie prin ochelari cu infrarosu care apreciaza si globii oculari in timp ce schimbati pozitia capului. Ulterior, otolitii se repozitioneaza in locul lor corect din ureche prin cateva miscari precise. Nu prin medicatie.

Doctor Ioana Voda, medic primar ORL: "E periculos sa ne facem singuri repozitii si sa ne facem singuri tratament dupa internet, deoarece sa putem sa bagam in mai multe canale, mai multi otoliti, sa fie mult mai rau dupa exercitii nepersonalizate, fara un diagnostic corect."

Manevrele mecanice, corecte, de repozitionare a otolittilor din ureche fac ametelile sa dispara.

Inainte de a se informa corect, multi parinti refuza sa isi vaccineze copilul. Ce spun medicii si la ce riscuri se expun
Inainte de a se informa corect, multi parinti refuza sa isi vaccineze copilul. Ce spun medicii si la ce riscuri se expun
tigara
Cât de periculos este fumatul pentru persoanele care suferă de alergii
Ce se întâmplă când aprindem o țigară afară, la soare. Avertismentul medicilor
Prezervativul salvează de fapt fertilitatea. Explicația medicilor specialiști
Ce se întâmplă cu organismul nostru dacă nu ne hidratăm corespunzător
Simptomele care indică 8 afecțiuni diferite. Situația în care trebuie să mergeți la chirurg
"Fă ceva, că mai ai 6 luni de viaţă!" Riscurile la care se expun cei care nu mai au control asupra greutăţii
dantura
Cum apare boala parodontală sau caria dentară. Medicii vorbesc despre tratamentele potrivite