Toate senzatiile copilului, inca de la nastere, sunt pastrate in memoria implicita. Rolul parintilor, vital in acest proces

Ultimul update: Duminica 23 Iulie 2017 07:34
Data publicarii: Joi 20 Iulie 2017 11:16
Categorie: CSID

Memoria implicita exista la fiecare dintre noi, inca din in momentul nasterii. Nu vom retine amanunte din prima copilarie, insa nu vom uita niciodata daca nu am stat langa parinti.

Astazi va explicam una dintre recomandarile auzite la televizor: “Pentru sanatatea psihica a copilului, petreceti cat mai mult timp alaturi de acesta”.

Chiar daca este vacanta, copiii au nevoie de parinti. Aceasta inseamna: fara pauze foarte lungi de la mediul familial, deoarece pe termen lung cei mici nu isi amintesc exact ce au facut, pentru ca memoria lor faptica este slaba.

Insa, de cand se nasc, copiii vor retine toata viata senzatiile. Le aduna in ceea ce se numeste “memoria implicita”.

Otilia Mantelers, expert parenting: “Eu, ca adult, daca nu am stat foarte mult cu parintii mei si mi s-a facut dor de ei cand eram bebelus, mi s-a facut teama ca ma separ de ei. Acea teama o sa o traiesc si in relatia cu partenerul de viata, cand pleaca si sta doua luni undeva. O sa-mi fie teama, fix acea teama am inmagazinat-o in atunci cand eram mic.”

Asa ca, ori de cate ori pelcati mai mult timp de acasa, copilul isi aminteste senzatia. Ori de cate ori pleaca ei de acasa, intr-o vacanta mai lunga, retin si isi amintesc ulterior de fapt parasirea. Intre 0 si 6 ani, copilasul invata increderea. Daca plange, nu-I spuneti sa nu mai planga, ci ca e foarte bine sa planga si ca sunteti alaturi de el. Daca rade, spuneti-I ca ii sunteti alaturi. Ii validati astfel emotia.

Durerile de urechi pot fi provocate si de infectiile de piscina. Nu trebuie tratate cu antibiotice, la intamplare

Otilia Mantelers, expert parenting: “Eu, daca il asult si cand plange, si cand rade, si cand vrea sa se urce in copac, astea poate par prostii, dar sunt lumea lui. Eu am intrat in lumea lui si ii arat ca sunt langa el, ca sunt aliatul lui si asa incepe incredere. Asa se construieste atasamentul.”

Copiii isi amintesc toate senzatiile. “Lasa ca-i mic si nu isi aminteste”, este doar o credinta nerealista. Oamenii de stiinta au reusit sa dovedeasca veridicitatea acestei informatii odata cu aparatele ultraperformante de imagistica. Asa ca, atunci cand sunteti alaturi de copil, invatati-l repetat doar siguranta, privindu-l cu incredere si spunandu-I ca sunteti langa el.

Emilia Branaru, medic primar psihiatrie pediatrica: “Familia este locul in care se invata emotiile pozitive. Daca parintii mei stiu sa-mi zambeasca frumos, voi sti sa invat aceste emotii”.

Pe acest atasament primar, constuit in prima copilarie, se invata ulterior orice fel de informatie prin care construim inteligenta emotionala si inteligenta academica.

Prietenii imaginari din copilarie si influenta lor in viata. Cuvintele magice pe care trebuie sa le auda copiii de la parinti

Prietenii imaginari din copilarie si influenta lor in viata. Cuvintele magice pe care trebuie sa le auda copiii de la parinti

Nichel

Riscurile la care se expun alergicii la nichel. Se găsește chiar și în bijuterii

Accidentul vascular cerebral, mult mai frecvent în rândul tinerilor fumători

Controale la endocrinolog recomandate înainte și după sarcină

Durerile abdominale și infecțiile urinare dese pot duce la incapacitatea de a obține o sarcină

Cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală în rândul tinerilor. Cum poate fi tratată

Obiceiul matinal care ne asigură cantitatea de vitamina C necesară organismului

csid

Alimentația perfectă care ne ajută să avem un sistem imunitar care funcționează la parametri maximi