Prietenii imaginari din copilarie si influenta lor in viata. Cuvintele magice pe care trebuie sa le auda copiii de la parinti


Ultimul update: Sambata 22 Iulie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 19 Iulie 2017 08:28
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Il vedeti pe cel mici ca inventeaza povesti, ca vorbeste cu personaje imaginare? E o situatie perfect normala pentru creierul lor.

Ce ar trebui sa stie parintii este ca, in aceasta perioada a imaginatiei bogate, se pun bazele anxietatii de mai tirziu. De fapt, chiar ei contribuie cel mai mult.

Generatiile noi de parinti cauta sa amplifice imaginatia celor mici. Piata ofera sute de metode educationale, insa noi nu ne referim la acestea.

Imaginatia copilului se dezvolta in strinsa legatura cu progresele psihice. Cum traducem informatia aceasta? Tinerii parinti trebuie sa fie constienti sa vocalizeze ce simt pentru copil. Ce ar trebui sa auda spus copilul, repetat, de cand se naste?

Bogdana Bursuc, psiholog: “Sunt iubit, sunt important, contez, cand am nevoie de ei, ei vin.”

In primii doi ani de viata, aceste cuvinte seteaza relatiile de atasament viitoare.

In cazul in care copilul nu le aude, in viata adulta, orice relatie o sa-i provoace frica. O sa se protejeze de alti oameni instinctiv. O sa vrea ca, in orice relatie pe care si-o construieste in viata adulta, sa i se spuna in permanenta ca e in siguranta. Situatie imposibila. Si astfel apar bazele anxietatii.

Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: “In functie de tonalitatea emotionala pe care se creaza acesta imaginatie, se creaza echilibrul acesta de non-anxietate al viitorului adult.”

Asa ca, atunci cand cel mic se joaca, atunci cand isi imagineaza, spuneti-i raspicat: “Contezi!” “Esti cel mai important om de pe pamant!”. Afirmatiile au valoare doar daca vin de la tata si mama.

In prima parte a copilariei, parintele mai are la indemana un instrument util, care ii va ajuta pe cei mici toata viata ulterioara.
Se numeste imaginatie dirijata. Si astfel il invatati exercitii clasice de relaxare. Spre exemplu, iesiti in parc sau in orice alt loc placut si va rugati copilul sa isi numeasca si sa isi descrie emotiile. Cum?

Adina Dumitrescu, psiholog: “Cand ai fost ultima data furios? Si unde ai simtit? Unde in corp?”

Spre exemplu, cand a fost prima oara la gradinita, unde a simtit emotiile? La nivel inimii, la nivel gatului, la nivelul capului sau i-au tremurat picioarele, ori a fost agitatie abdominala – sunt raspunsurile posibile.

Dar tocmai aceasta identificare a emotiilor la nivelul corpului e o modalitate utila de a le controla. Si copilului nu ii mai este frica de acestea. Afla, implicit, ca poate sa aiba incredere in propria persoana!

Inainte de a se informa corect, multi parinti refuza sa isi vaccineze copilul. Ce spun medicii si la ce riscuri se expun
La ce riscuri va expuneti daca mancati salata si capsunile nespalate si ce greseli fac tinerii parinti
Ce-si doreste Smiley sa aiba la 90 de ani si care crede ca este harul lui.