Prietenii imaginari din copilarie si influenta lor in viata. Cuvintele magice pe care trebuie sa le auda copiii de la parinti
Il vedeti pe cel mici ca inventeaza povesti, ca vorbeste cu personaje imaginare? E o situatie perfect normala pentru creierul lor.
Ce ar trebui sa stie parintii este ca, in aceasta perioada a imaginatiei bogate, se pun bazele anxietatii de mai tirziu. De fapt, chiar ei contribuie cel mai mult.
Generatiile noi de parinti cauta sa amplifice imaginatia celor mici. Piata ofera sute de metode educationale, insa noi nu ne referim la acestea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Imaginatia copilului se dezvolta in strinsa legatura cu progresele psihice. Cum traducem informatia aceasta? Tinerii parinti trebuie sa fie constienti sa vocalizeze ce simt pentru copil. Ce ar trebui sa auda spus copilul, repetat, de cand se naste?
Bogdana Bursuc, psiholog: “Sunt iubit, sunt important, contez, cand am nevoie de ei, ei vin.”
In primii doi ani de viata, aceste cuvinte seteaza relatiile de atasament viitoare.
In cazul in care copilul nu le aude, in viata adulta, orice relatie o sa-i provoace frica. O sa se protejeze de alti oameni instinctiv. O sa vrea ca, in orice relatie pe care si-o construieste in viata adulta, sa i se spuna in permanenta ca e in siguranta. Situatie imposibila. Si astfel apar bazele anxietatii.
Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: “In functie de tonalitatea emotionala pe care se creaza acesta imaginatie, se creaza echilibrul acesta de non-anxietate al viitorului adult.”
Asa ca, atunci cand cel mic se joaca, atunci cand isi imagineaza, spuneti-i raspicat: “Contezi!” “Esti cel mai important om de pe pamant!”. Afirmatiile au valoare doar daca vin de la tata si mama.
In prima parte a copilariei, parintele mai are la indemana un instrument util, care ii va ajuta pe cei mici toata viata ulterioara.
Se numeste imaginatie dirijata. Si astfel il invatati exercitii clasice de relaxare. Spre exemplu, iesiti in parc sau in orice alt loc placut si va rugati copilul sa isi numeasca si sa isi descrie emotiile. Cum?
Adina Dumitrescu, psiholog: “Cand ai fost ultima data furios? Si unde ai simtit? Unde in corp?”
Spre exemplu, cand a fost prima oara la gradinita, unde a simtit emotiile? La nivel inimii, la nivel gatului, la nivelul capului sau i-au tremurat picioarele, ori a fost agitatie abdominala – sunt raspunsurile posibile.
Dar tocmai aceasta identificare a emotiilor la nivelul corpului e o modalitate utila de a le controla. Si copilului nu ii mai este frica de acestea. Afla, implicit, ca poate sa aiba incredere in propria persoana!