Perforatiile timpanului pot duce la complicatii serioase. Ce trebuie sa faceti atunci cand va raniti cu un betisor de ureche
V-ati traumatizat timpanul cu un betisor de ureche sau in urma unui accident? Atunci nu puneti picaturi sau vata in conductul auditiv. Mergeti cat mai repede la medic.
Timpanul are capacitatea sa se regenereze. De asemenea, exista tehnici medicale care ii stimuleaza vindecarea.
Un traumatism de la nivelul urechii poate leza timpanul. Iar simptomele nu intarzie sa apara.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ametelile sunt frecvente in astfel de situatii. O lovitura la nivelul capului poate perfora timpanul. Dar cel mai frecvent, perforarile sau chiar ruperea completa sunt cauzate de banalele betisoare pentru urechi, incorect folosite.
"Sfatul meu este ca atunci cand ai simtit ca se intampla ceva in ureche, dupa o lovitura, dupa bat, dupa scufundare, sa te duci la doctor, nu sa pui picaturi in ureche, este cea mai proasta alegere posibila.
Acele picaturi ajung in ureche media, apare infectia, supuratia si de aici un intreg cerc vicios", spune medicul ORL Adina Popescu.
Microperforatiile de la nivelul timpanului se pot inchide spontan. Iar daca mergeti rapid la medic, acesta poate stimula regenerarea timpanului.
"La 1 zi, 2 dupa ruptura se poate pune pe timpan un mentor de cicatrizare, deci gaura din timpan se acopera cu un plasture", explica medicul ORL Mura Hainarosie.
In 50% din cazuri e suficient. Daca leziunile sunt mari, specialistii pot face reconstructia timpanului cu o parte din fasia din spatele urechii.
"Are sanse cam de 95% de reusita, acea grefa se integreaza in timpan si timpanul se inchide", mai spune Hainarosie.
Vindecarea rapida depinde de bolile anterioare pe care le-a suportat timpanul.
"O ureche care a curs in copilarie, care a trecut prin multe episoade de otita medie acuta, sa se sparga timpanul, sa se vindece, avem o zona cicatriciala, atunci sansele sunt mai mici", a incheiat specialistul.
Iata ce produc perforatiile mari din timpan lasate fara niciun tratament:
"Riscul de infectie, de otita medie supurata este foarte mare, intai o otita acuta, apoi se cronicizeaza", a spus medicul Adina Popescu.
Asta inseamna o suferinta permanenta in zona ORL.