Stresul poate avea si rezultate benefice. Care sunt acestea si de ce trebuie combatut stresul cronic
Combateti stresul, insa cu masura, este sfatul specialistilor. Acesta deoarece stresul va ajuta sa ganditi mai repede, sa va miscati mai repede.
Astfel, veti supravietui cu brio provocarilor de tot felul. Ceea ce trebuie insa sa combateti se numeste stres cronic.
Vreti sa combateti cu toate fortele stresul? Trebuie sa stiti insa ca hormonul de stres, cortizolul, va ajuta sa faceti fata situatiilor dificile.
Ceea ce trebuie combatut este stresul cronic. Aflam cum se instaleaza si ce e de facut.
Mancati sanatos si combateti stresul cu masura. Asa numitul stres adaptativ va ajuta sa va rezolvati problemele. Organismul descarca hormonul denumit cortizol si astfel ganditi mai repede, va miscati mai repede. Asadar aveti sanse mai mari de supravietuire.
"Foarte multe probleme, insa, nu pot fi combature prin fuga sau lupta. Traim aceasta stare fizica ca fiind un stres neplacut si inutil", explica psihologul Bogdana Bursuc.
Asadar, orice problema trebuie rezolvata rapid. In acest caz, va ajuta hormonii de stres. Apoi ar trebui uitata. In caz contrar, puteti ajunge la stres cronic. E o situatie patolgica care trebuie combatuta, uneori cu ajutor specializat.
"In momentul in care mereu anticipez lucruri si un continut negativ, este un semn cumva ca nivelul meu de stres devine periculos", mai spune psihologul.
Exista si alte simptome: fumati mai mult, beti in fiecare seara un pahar cu vin, mancati mai multe dulciuri. In acelasi timp, dormiti mai putin si va scade libidoul. Iar frecvent vi se intimpla sa uitati.
"Pur si simplu ma plang ca nu mai tin minte, pentru ca mintea noastra ruleaza un continut mental si nu mai sunt atent la prezent, pentru ca fac altceva, gandesc", a mai spus Bogdana Bursuc.
Si cei mici pot fi afectati de stresul cronic. Iar semnele pot fi durerile de cap sau de burta.
"Scaderea in greutate este iar un semn de alarma, copilul nu are pofta sa manance sau chiar daca mananca consuma foarte multa energie in perioada in care este stresat", spune psihologul Daniela Gheorghe.
Si iata o situatie noua deja frecventa in practica psihologilor. Noul cod civil permite custodia comuna. Aceasta mareste nivelul de stres al copilul provocat de divort.
"Acum parintii sunt efectiv incurajati sa se bata pentru copil, copil ajunge la mijloc, custodia comuna inseamna in unele familii o zi. Copilul sta la un parinte, o zi la celalt parinte.
Este una dintre cele mai stresante situatii prin care poate sa treaca un copil", a mai spus Daniela Gheorghe.