Pericolele din spatele unei simple ameteli. Cand se impune controlul medical si care sunt posibilele cauze
"Sunt ametit!" Senzatia poate sa o dea urechea interna, situatie in care un consult ORL poate descifra afectiunea. Pe de alta parte, daca descrieti ameteala ca stare de plutire si confuzie, e posibil ca acesta sa apara si dupa o gripa.
Am fost creati sa ne miscam in cautarea hranei. In felul acesta, niste cristale minuscule situate in urechea interna dau informatii creierului despre pozitia corpului. Se afla in legatura informationala cu ochii dar si cu receptorii de la nivelul membrelor inferioare.
Daca stati ore in sir, cristalele din urechea interna, denumite otoliti, nu functioneaza, deci nu vor transmite informatii corecte. Spre exemplu, lucrati mai mult de 10 ore la calculator. O sa va simtiti ametiti. Trece daca faceti cativa pasi.
Ametelea apare si daca nu mancati sau nu va hidratati. Odata indeplinite nevoile fiziologice, ar trebui sa scada. Daca persista, cereti ajutor medical.
Elena Latcan, medic primar ORL: "Pacientul trebuie trimis de medicul de familie intai la ORL-ist, ca noi sa excludem o afectiune la nivelul urechii. Apoi e obligatoriu un oftalomog, care ii face fundul de ochi ca sa vada daca la nivel retinii exista modificari vasculare."
In timpul examenului oftalmolgic complet, la care e recomandat sa ajungeti anual si in lipsa simptomelor, medicul poate detecta afectiuni ale vaselor de sange. Posibilele modificari sugereaza ca in spatele ochiului, endocranian adica, poate exista o afectiune vasculara sau o formatiune inlocuitoare de spatiu. Ne mutam pe domeniul neuro-chirurgiei.
Elena Latcan, edic primar ORL: "Deci medicul de familie, ORL, oftalmolog si neurochirig, se greseste de catre mediciii de familie si trimit la neurolog. Deci neurologul nu intervine in ecuatia asta - ORL - oftalmolog - neurochirurg."
Ameteala este o situatie extrem de periculoasa in sarcina, daca apare in trimestrele 2 si 3.
Corina Chisu, medic specialist: "Daca avem o ameteala in general insotita de durere de cap in regiunea frontala sau occipitala este probabilitate mare e sa fie vorba de o crestere tensionala si e bine sa ne masuram tensiunea."
Daca tensiunea este mare, gravida trebuie sa ajunga de urgenta la spital. Are nevoie de tratament: atat viata sa, cat si a fatului, pot fi in pericol.