Patru produse pe care le poti consuma chiar si dupa "data de expirare"

Ultima actualizare: 14-05-2014 07:05
mancare

Nu toate produsele ne fac rau daca le consumam DUPA data de expirare, inscrisa pe ambalaje. La aceasta concluzie a ajuns anul trecut organizatia americana Natural Resources Defence Council (NRDC).

Americanii arunca mancare in valoare de 165 de miliarde de dolari pe an si deoarece consumatorii nu stiu exact cum sa citeasca si ce inseamna datele inscrise pe produse: "cel mai bun inainte de", "a se consuma inainte de", "a se comercializa inainte de". In multe cazuri, aceasta data de expirare se refera la gust, nu la faptul ca produsul ne pune sanatatea in pericol, relateaza BBC, citand un raport NRDC.

Este si motivul pentru care un om de afaceri din Statele Unite a decis anul trecut sa deschida in Boston un supermarket care sa vanda produse si dupa expirarea datelor inscrise pe ambalaje.

Ce produse inca pot fi consumate? Dana Gunders, cercetatoare in cadrul NRDC, sustine ca ciocolata are o perioadata mare de valabilitate si poate fi consumata chiar daca o descoperim albicioasa. Este rezultatul unor grasimi care se topesc si se ridica la suprafata, asa nu inseamna ca e mucegaita.

Tot ea atrage atentia ca americanii arunca ouale mai repede decat ar trebui sa o faca. Pot rezista si 35 de zile, dar tinute la 5 grade Celsius pentru a preveni salmonella.

Laptele nu ne poate imbolnavi chiar daca prinde un miros sau un gust ciudat. Daca e pus de fiecare data imediat la frigider, la 2 grade Celsius, poate rezista mai multe zile decat cele semnalate pe cutie.

Gunders mai sustine ca iaurtul poate fi bun de consumat chiar si dupa 6 saptamani si nu ne-ar imbolnavi daca l-am manca si dupa ce ar prinde mucegai.

Totusi se atrage atentia ca aceste date difera in functie de produs, iar marja se refera la cateva zile. In niciun caz , nu este recomandat consumul daca produsul este expirat de o perioada lunga de timp.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO