Pastravul romanesc, alungat din magazine de cel din Turcia. Reteta traditionala veche de 200 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Intampinam sarbatoarea Floriilor cu cel mai mare pastrav de cultura. Se numeste curcubeu, provine din Statele Unite si e crescut de toate fermele din Romania cu destinatia supermarket.

Noi am mers tocmai in varful muntelui, sa vedem cum creste intr-un mediu apropiat de cel natural. Iar astazi vom gati, dupa o reteta inventata in Bucovina acum mai bine de 200 de ani, pastrav afumat in cetina de brad.

Doar a cincea parte din pastravul pe care il gasiti in supermarket este din Romania, restul vine din Turcia. Pastravul de cultura provine din doua specii - curbubeu si fantanel. Fantanelul are puncte rosii, curcubeul are puncte negre. La 4 si, respectiv, 3 ani pastravul depune icrele. De aici incepe, de fapt, ciclul de productie.

Suntem in Bucovina, pe Valea Putnei. De vreo cinci ani, zona se repopuleaza cu pastrav salbatic. Mineritul a distrus tot in ultimele decenii. Exemplarele de cultura traiesc in bazine amenajate,care respecta insa mediul lor natural.

Florin Irimescu, inginer piscicol: “Pestele salbatic ajunge si la cateva kilograme, dar ii trebuie 10 ani daca rezista. Are apa, are mancare, are libertate”.

Citește și
pastrav urias
Ce a gasit un pescar din SUA in burta unui pastrav. "Nu mi-am putut imagina ca este posibil"

Are si gust minunat, dar ajunge la o suta de grame in doi ani. Intre timp, cel de acvacultura bate standardul de 400, impus de supermarketuri. Daca sunteti prin zona si vreti sa prindeti pastrav salbatic, nu va amagiti cu undita.

Gatim astazi pastrav de cultura, preparat in cetina de brad. Reteta are mai bine de 200 de ani si a fost inventata, sa zicem, chiar la o strada distanta de locul in care ne aflam. Nea Nelu Blidaru o respecta cu sfintenie. “Pastravul s-a eviscerat, se spala, punem sare si lasam la sarat 12 ore.

Conurile de brad si de molid cu jarul de la lemn de fag se baga in partea de jos a fumatoriei. Pestele se pune pus pe gratar. Dupa ce am facut compozitia iese pastravul afumat a la Valea Putnei.”

Pus apoi in cetina de brad, care il imbratiseaza intr-o aroma teribila. Totusi, gustul obtinut la fum de con este puternic si, uneori, greu de acceptat. E nevoie de un artificiu: carnea se indulceste cu rumegus de fag si cires. Apoi, niscaiva ienupar, cules de pe masivul Giumalau, iar pentru desavarsirea capodoperei, apelam la bunavointa unei mamaligi cu bucatele de cartofi.

Inca ametiti de aroma pastravului bucovineano-american, incercam sa aflam din secretele pestelui afumat industrial.

Marius Nastaca, inginer industria alimentara, explica: “daca il luam vrac tine undeva la 15 zile, daca cumparatorul il doreste vidat valabilitate e la 35 de zile.:

Iar asta doar daca a fost conservat prin sarare si afumare. Celelalte variante, care contin o bogatie nitrati si nitriti, ii lungesc termenul cu mai bine de jumatate de an. Decizia asupra calitatii va apartine in acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Pastrav la gratar, curcan la protap si prepelite umplute cu portocala. Surprizele pensiunilor de la munte pentru turisti
Pastrav la gratar, curcan la protap si prepelite umplute cu portocala. Surprizele pensiunilor de la munte pentru turisti

Curcani la protap, prepelite umplute cu portocala si pastrav tavalit in malai ori la gratar cu mamaliguta. Sunt doar cateva dintre surprizele culinare pregatite de gazde pentru turistii cazati la Ranca, in Muntii Parang.

Ce a gasit un pescar din SUA in burta unui pastrav.
Ce a gasit un pescar din SUA in burta unui pastrav. "Nu mi-am putut imagina ca este posibil"

Un barbat din Statele Unite a avut o surpriza de proportii sambata, cand a iesit la pescuit cu cel mai bun prieten.

Afacere profitabila cu pastravi si sturioni. Un fermier maghiar a gasit cheia succesului in Romania
Afacere profitabila cu pastravi si sturioni. Un fermier maghiar a gasit cheia succesului in Romania

 Un investitor maghiar a gasit cheia succesului in afaceri, in Romania. Specialist in acvacultura, si-a ridicat o ferma piscicola ultra moderna in Rosia, judetul Bihor, unde creste trei specii de pastrav si una de sturioni.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.