Afacere profitabila cu pastravi si sturioni. Un fermier maghiar a gasit cheia succesului in Romania
Un investitor maghiar a gasit cheia succesului in afaceri, in Romania. Specialist in acvacultura, si-a ridicat o ferma piscicola ultra moderna in Rosia, judetul Bihor, unde creste trei specii de pastrav si una de sturioni.
Zoltan Iovan a venit in Rosia in urma cu patru ani. Initial voia sa isi deschida o mica pastravarie, dar si-a dat seama ca zona are potential si si-a schimbat planurile. Acum are o ferma cu 15 bazine, in care cresc trei specii de pastravi - arctic, auriu si curcubeu, dar si o specie de sturioni - Nisetru Siberian.
"S-au adaptat foarte usor la conditiile de aici, iar cresterea lor este aproape spectaculoasa", a spus Zoltan Iovan.
Fermierul maghiar si-a folosit experienta dobandita si cele cateva brevete de inventie in domeniu si a construit chiar el bazinele pentru pesti. Sistemul de recirculare si filtrare a apei este tot inventie proprie.
"Punctul forte al acestor ferme piscicole il reprezinta ultra-mobilitatea lor. Oricand pot fi demontate si mutate chiar si cu 4-5 tari mai incolo. Mai mult, terenul ramane asa cum a fost initial", a mai spus Zoltan.
Cu patru angajati, omul abia mai face fata cererilor clientilor din toata tara, care stau si cateva saptamani pe lista de asteptare.Un kilogram de puiet de pastrav se vinde cu 80 -100 de lei, iar puietul de sturion de 10 centimetri costa putin peste un euro bucata.
"Lista de asteptare pentru puieti este atat de lunga, incat, ne pare foarte, foarte rau, dar nu putem sa-i servim pe toti clienti. Am avut intentia sa livram la 15 grame, dar a trebuit sa reducem la 5 grame" , a spus Olga Lukacs, partenera de afaceri a lui Zoltan.
In plus, piscicultorul maghiar ii ajuta si pe altii sa-si construiasca astfel de ferme - de la proiectare, pana la popularea cu puieti, crescuti chiar de el. In Romania exista deja 6 ferme piscicole realizate dupa modelul de la Rosia.